dne

Tempeh bezmasá směs

Tato bezmasá směs se výborně hodí k rýži, těstovinám, výborná je také s bramborem, kuskusem, quinoou, na topinky…Stačí, asi chápete, ať si nepřipadám jak Bubba z Forresta Gampa, který mluvil o krevetách. 🙂

Směs je velmi rychle hotová (podle svého času vyberte i přílohu) a v ničem si nezadá s tou masovou. Tempeh (uzený) vám nemusí nutně chutnat bez úpravy a samotný, nicméně po ochutnání této směsi na něj určitě změníte názor.

Tempeh bezmasá směs
Na fotce tempeh směs s bramborovou kaší

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 15 minut

Recept:

  • 1 ks menší červené cibule
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 ks vetší mrkve
  • 1 balení uzeného tempehu
  • cca 350 ml rajčatové passaty
  • 1 lžička soli se zeleninou (nebo jen sůl na případné dochucení)
  • 1 lžička bazalky nebo oregana (sušené nebo čerstvé)
  • 1 lžička sušené uzené papriky (můžeme nahradit sladkou)
  • česnek sušený nebo čerstvý (dle chuti)

Postup:

  1. Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme ji na oleji.

  2. Přisypeme uzenou papriku, dobře promícháme a přidáme najemno nastrouhanou mrkev. Chvilku (cca minutu) vše mícháme, aby se chutě propojily.

  3. Pomalu vmícháme passatu, nahrubo nastrouhaný tempeh a koření. Vše necháme jen krátce povařit (cca 3-5 minut). Podle potřeby dochutíme hotovou směs solí a česnekem.

  4. Na talíři ozdobíme pažitkou a sezamovým semínkem. Dobrou chuť.

  5. TIP:

    Směs můžeme zasypat nastrouhaným sýrem dle preferencí.

Tisk

Proč tempeh?

Je to takový sojový hermelín, který je vyráběný fermentací sojových bobů. Díky fermentaci jsou obsažené bílkoviny výrazně lépe stravitelné. Tempeh obsahuje i vlákninu, vitamíny skupiny B včetně B12, a také je bohatý na vápník, železo a hořčík. Jen bílý tempeh (natural) je potřeba před konzumací tepelně upravit. Prodávaný uzený a smažený tempeh lze okamžitě konzumovat.