dne

Gulášová polévka bez masa

Tato polévka je skvělou variantou (nejen) pro vegetariány a vegany. Je zahuštěná vločkami, které polévce dodají nejen správnou hustotu, ale i další výživný rozměr. Jestliže použijete certifikovaný bezlepkový oves, tak může být i bezlepková. Plnohodnotnou bílkovinu zde zastupují fazole. Samozřejmě, že polévku lze upravit i do "masové" podoby. Ostatně stačí vyměnit olej za sádlo a je to. Záleží tedy čistě na Vás a vašich preferencích nebo případných strávnících.

Gulášová polévka bez masa
Gulášová polévka bez masa

Čas na přípravu 7 minut
Čas vaření 23 minut
Celkový čas 30 minut

Recept:

  • 1 ks velké cibule
  • kvalitní olej (ghí nebo sádlo dle preferencí)
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky (může být i více nebo ji nahradíme sladkou)
  • 2-3 ks středně velké mrkve
  • 5 ks středně velkých brambor
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 l vody
  • 2 kostky zeleninového bio bujónu
  • 1 konzerva velkých bílých fazolí (nebo cca 250g vařených)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1-2 ks bobkového listu
  • 2-3 lžičky majoránky
  • 2-4 stroužky česneku (podle preferencí)

Postup:

  1. Nakrájíme cibuli na kostičky a na oleji ji necháme zesklovatět. Přidáme rajský protlak, sladkou i uzenou papriku a ještě osmahneme velice krátce (asi minutku).

  2. Přidáme očištěné a na kostky pokrájené brambory a také mrkev, kterou krájíme na kolečka. Přidáme vločky a zalijeme vodou (vše je ponořené). Vhodíme kostky bujónu, dáme kmín a bobkový list (ten po dovaření z polévky vyjmeme). Vaříme do změknutí brambor a mrkve cca 15-20 minut.

  3. Jako poslední do polévky vmícháme fazole, v dlaních promnutou majoránku a necháme pár minut (5-10) vařit a fazole prohřát. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a na talíři ozdobíme třeba pažitkou. Dobrou chuť.

Tisk