dne

Shiitake s pórkem a mrkví

Shiitake je u nás doma oblíbená houba, protože je opravdu výtečná a zdravá. Zde v receptech (stačí dát její název do vyhledávání) ji objevíte doplněnou především sezónní zeleninou. Její jedinečná pátá chuť zvaná umami je natolik specifická, že ji nelze nemilovat.

Shiitake s pórkem a mrkví
Shiitake s pórkem a mrkví doplněno výhonky a sezamovým semínkem

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut

Recept:

  • 200 g hub Shiitake (nebo hlívy ústřičné)
  • 1 ks většího pórku
  • 2 ks středně velké mrkve
  • sójová omáčka Tamari (kvalitní je bezlepková)
  • 1-2 lžičky sušené sladké červené papriky (nebo smícháme s uzenou či pálivou)
  • sezamový olej
  • ghí neboli přepuštěné máslo (dle potřeby)
  • rýže dle výběru (dle potřeby)

Postup:

  1. V pánvi s ghí orestujeme pokrájený pórek s plátky Shiitake.

  2. Přidáme sušenou papriku a dobře zamícháme. Přidáme pokrájenou mrkev, podlijeme trochou horké vody, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Nesolíme!

  3. Když je vše měkké, tak směs dochutíme sójovou omáčkou.

  4. Uvařenou, osolenou rýži pokapeme sezamovým olejem, poklademe směsí a dozdobíme výhonky či klíčky.

Tisk