dne

Špenátová polévka se smetanou

Špenátová polévka je vděčné jídlo, které milují i děti. Pokud ji zjemníme hodně tučnou smetanou, tak krásně zasytí. Je tedy vhodná i pro chlapy jedlíky. Špenátovou polévku lze vařit celoročně, protože ji můžeme připravit  z čerstvého nebo mraženého špenátu. Stačí pár ingrediencí a polévka je na světě.

Konkrétně tato polévka je zahuštěná mojí oblíbenou kukuřičnou moukou, takže je navíc bezlepková. Kdo třeba nesnese česnek a cibuli, může je klidně vynechat (obzvláště u dětí) nebo použít sušenou verzi, která není tak štiplavá. Sušenou cibuli osobně používám raději, protože krásně chuťově dotáhne každé jídlo.

Špenátová polévka se smetanou
Špenátová polévka se smetanou

Recept:

  • 1 hrst špenátu čerstvého nebo mraženého
  • 3 ks středně velké brambory
  • 3 - 4 kostky zeleninového bujonu
  • 1 balení smetana (dle preferencí)
  • několik PL kukuřičná mouka hladká (dle hustoty polévky)
  • 1 l vody
  • 2 PL sušené cibule
  • 1 stroužek čerstvý nebo sušený česnek

Postup:

  1. Do hrnce si naliji vodu (nebo rovnou čerstvý vývar, když máme), přidám kostky bujonu (dle množství vody), na kostičky nakrájené brambory, čerstvý česnek a vařím.

  2. Když brambory změknou, vylovím si je a odložím na talířek.  Do vývaru přidám čerstvý nebo mražený špenát, který chvíli povařím, následně ho rozmixuji. Vyndané brambory vrátím. Kdo chce, může rozmixovat i s bramborami, které polévku zároveň zahustí.

  3. Já zahušťuji kukuřičnou moukou, kterou si rozpustím ve studené vodě a pomalu vmíchám. (Kukuřičnou mouku stačí přivést jen k varu).

  4. Přisypu sušenou cibuli, přidám trochu smetany přímo do hrnce a zbytek vmíchám až na talíři.

Tisk

Dobrou chuť!