dne

Hrášková polévka s pórkem i pro dětičky

Hrášková polévka není onou hnusnou hrachovou polévkou ze školní jídelny, nýbrž je to delikatesa, kterou si oblíbí snad každý. Můj mladší syn odmalička nesnášel luštěniny. Vybíral z jídla fazole, hrách i čočku, která mu dala fakt hooodně práce. 🙂 Dnes už povyrostl a červenou čočku může, fazole si rád dá, ale hráškovou polévku přímo zbožňuje. Takže vařím „kotel“, protože si chodí pořád přidávat. Jaké štěstí, že? Dělám ji v různých obměnách podle toho, co je zrovna doma. Samozřejmě, že mít doma hrášek je základ. Někdy přidám na dochucení majoránku, jindy bílý pepř, ale tentokrát jsem přisypala římský kmín (ten miluji) a dala pórek (místo cibule, která se někdy také smaží), aby polévku mohly děti, a nebo lidé s citlivějším trávením. Nicméně chuť je báječná a vřele tuto kombinaci doporučuji.

Hrášková polévka s pórkem i pro dětičky
Hrášková polévka s pórkem i pro dětičky

Recept:

Ingredience na polévku

  • cca 500 g zeleného hrášku (čerstvý ze zahrádky nebo mražený)
  • asi 1 litr zeleninového vývaru (nebo použijeme bio bujónové kostky)
  • 1 ks pórek (středně velký)
  • cca 1/4 malé lžičky římský kmín (raději méně kvůli dětem, protože je hodně aromatický a přidat můžete vždy)
  • smetana (živočišná nebo rostlinná)

Ingredience na chlebové krutony

  • plátky žitného nebo jiného chleba
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku (nemusí být)

Postup:

  1. Hrášek zalijeme vývarem nebo vodou, ve které necháme rozpustit kostky zeleninového vývaru. Dále očištěný, pokrájený pórek a přidáme římský kmín. Vaříme do měkka (tj. +- 15 minut dle použitého hrášku). Můžeme také v polévce povařit brambory, které nám ji po rozmixování více zahustí.

  2. Pokud nevaříme pro malé děti, tak odebereme část hrášku někam vedle a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. (Pro nejmenší dětičky ještě rozmixovanou polévku propasírujeme přes síto, aby neobsahovala slupičky). Odebranou část vrátíme zpět do polévky (aby si ti velcí byli jistí jakou polévku jedí .-)) a zjemníme ji smetanou. Hotovo!

  3. Pokud si přejeme ještě krutony, tak v mezičase nakrájíme plátky chleba na kostičky a opékáme je na olivovém oleji buď na pánvi nebo je připravíme šetrněji v troubě na pečícím papíře, kde je potřeme také olivovým olejem. Ke konci pečení můžeme přidat prolisovaný česnek podle chuti.

Tisk

 

♥ Proč jíst hrášek?
Hrášek obsahuje vitamín C (hodnota se snižuje při vaření), rostlinnou formu vitamínu A, železo, draslík, vlákninu a je zdrojem kvalitních bílkovin.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.