dne

Zelenina v omáčce s cizrnou a kurkumou

Cuketa je moje oblíbená zelenina. Jsem prostě cuketový fanda. Cuketa nepotřebuje složitou tepelnou úpravu i syrová v salátu je moc dobrá. Když k cuketě přidáme ještě další zeleninu nebo maso, tak ostatní chutě vůbec nenaruší. Lze ji tedy použít v hlavních jídlech, salátech, buchtách i koláčích. Cuketa krájená přes spiralizér se navíc stává velkým lákadlem i pro nejedlíky a děti tak zažijí více dobrodružství. 😉 Tento recept je navíc vhodný i pro vegany.

Zelenina v omáčce s cizrnou a kurkumou
Zelenina v omáčce s cizrnou a kurkumou

Recept:

  • 3 menší cukety
  • 4 menší mrkve
  • 1 velká červená paprika
  • 6 malých cherry rajčátek
  • 400 g cizrna (uvařená nebo sterilovaná)
  • 1 balení smetany (rostlinné nebo jiné)
  • 1 PL lahůdkového sušeného droždí
  • sušený zeleninový vývar (dle chuti)
  • škrob Kuzu (dle množství omáčky)
  • 1/2 - 1 lžička sušené kurkumy
  • bazalka (čerstvá nebo sušená)
  • 2 - 3 lžičky ghí máslo (přepuštěné) (nebo kvalitní olej)

Postup:

  1. Zeleninu, které to déle při dušení trvá, si připravíme jako první. V tomto případě je to mrkev a paprika. Očistíme, nastrouháme či nakrájíme a dáme s trochou vody dusit. Když obě změknou, přidáme omytou cuketu (slupku neloupeme) a rajčátka. Cuketu můžeme nakrájet přes spiralizér a rajčátka lehce překrojit. Přisypeme kurkumu, trochu bazalky.

  2. Když máme zeleninu téměř hotovou (někdo na skus někdo pořádně do měkka 😉 ), přidáme sušený zeleninový vývar, cizrnu, smetanu a zahustíme Kuzu škrobem. Odstavíme ze zdroje tepla, necháme v omáčce rozpustit trochu ghíčka a zasypeme lahůdkovým droždím.

  3. Omáčku podáváme teplou s bramborem či jinou přílohou, ale i za studena je omáčka výborná.

Tisk

♥ Proč používat Kuzu?
Podle čínské medicíny posiluje nervový systém, stabilizuje srdeční činnost, zlepšuje imunitu, pomáhá při refluxu jícnu, hojí zánětlivé procesy v těle, zlepšuje stav chronické migrény, udržuje v kondici kosti, detoxikuje. Nemá žádnou specifickou vůni ani chuť.
Kuzu je sušený kořen vinné révy. Vypadá jako nalámaná bílá křída, která se ve studené vodě rozpustí. Za stálého míchání pak přidáme do pokrmu, který chceme zahustit a velmi krátce povaříme. Odhadem je to asi minuta. Kuzu zahustí omáčky, polévky a hodí se i při pečení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.