Špagetová dýně s jednoduchou vegetariánskou náplní
Špagetovou dýni lze baštit jen tak samotnou nebo s přílohou. Nejlepší na této dýní je, že můžete popustit uzdu své fantazie a tvořit. To mě na ní moc baví. Pokaždé jiná, ale nikdy nezklame. Dnes zvítězila následující kombinace.
Recept:
Pečená dýně
- 1 špagetová dýně
- olivový olej (množství podle velikosti dýně)
- himalájská sůl, (pepř)
Náplň
- 6 stroužků česneku pečeného společně s dýní (nebo ze zahrádky, od farmáře)
- 4 ks cherry rajčátek (nebo z dobrého zdroje)
- 2 ks šťastných vajíček
- 1 ks uzeného tofu
- kozího sýra (nebo jiný)
- sůl (v případě potřeby)
Postup:
Pečená dýně
-
Špagetovou dýni omyjeme a rozkrojíme napůl. Vydlabeme vnitřek se semínky (schovejte třeba pro sýkorky). Dýni v rozkrojené části pokapeme olivovým olejem, který si nejlépe mašlovačkou rozetřeme po celém vnitřku dýně a solíme (opepříme).
-
Dýni dáme na plech pokrytý pečícím papírem (nejlépe tou ochucenou vnitřní částí dolů) a pečeme cca 40 minut na 200 °C.
(Na pečící papír jsem si vedle dýně ledabyle poházela neloupané stroužky česneku a pekla společně s dýní.) -
Že máme dýni hotovou poznáme podle toho, že její dužina jde vidličkou bez problému škrábat. Dýně je změklá a při škrábání se oddělují malé špagetky. Jestliže si nejste jistí, ochutnejte špagetku. Hotovou a naškrábáním připravenou dýni naplníme.
Náplň
-
Zchladlé stroužky česneku jsem vyloupala a přidala ke špagetkám dýně. Za nimi následovaly ostatní ingredience jako cherry rajčata, na kostičky krájené uzené tofu, kozí syr a na konec rozklepnutá vajíčka.
-
Náplní vyzdobenou dýni jsem ještě na cca 10 minut zapekla. Až je vajíčko tzv. na měkko a sýr trochu povolený.