Špagetovou dýni lze baštit jen tak samotnou nebo s přílohou. Nejlepší na této dýní je, že můžete popustit uzdu své fantazie a tvořit. To mě na ní moc baví. Pokaždé jiná, ale nikdy nezklame. Dnes zvítězila následující kombinace.
Špagetovou dýni omyjeme a rozkrojíme napůl. Vydlabeme vnitřek se semínky (schovejte třeba pro sýkorky). Dýni v rozkrojené části pokapeme olivovým olejem, který si nejlépe mašlovačkou rozetřeme po celém vnitřku dýně a solíme (opepříme).
Dýni dáme na plech pokrytý pečícím papírem (nejlépe tou ochucenou vnitřní částí dolů) a pečeme cca 40 minut na 200 °C.
(Na pečící papír jsem si vedle dýně ledabyle poházela neloupané stroužky česneku a pekla společně s dýní.)
Že máme dýni hotovou poznáme podle toho, že její dužina jde vidličkou bez problému škrábat. Dýně je změklá a při škrábání se oddělují malé špagetky. Jestliže si nejste jistí, ochutnejte špagetku. Hotovou a naškrábáním připravenou dýni naplníme.
Zchladlé stroužky česneku jsem vyloupala a přidala ke špagetkám dýně. Za nimi následovaly ostatní ingredience jako cherry rajčata, na kostičky krájené uzené tofu, kozí syr a na konec rozklepnutá vajíčka.
Náplní vyzdobenou dýni jsem ještě na cca 10 minut zapekla. Až je vajíčko tzv. na měkko a sýr trochu povolený.