dne

Banánová bábovka

Nezkusíš, nevíš. 😀 Tohle je jedna z nejlepších bábovek, které jsem kdy jedla. Zdravá, vláčná a s úžasnou vůní banánů. To není bábovka, po které se práší od pusy a sháníte alespoň sklenici mléka, abyste mohli polknout.
Navíc její příprava je taááák snadná. Stačí jednoduše smíchat ingredience a je to. 

Banánová bábovka
Banánová bábovka

Celkový čas 1 hodina 5 minut

Recept:

Ingredience na těsto

  • 4-5 kusů banánů (dle velikosti)
  • 3 kusy vajíček (od šťastných slepiček)
  • ¾ hrnku kozího jogurtu (nebo jiného)
  • ½ sáčku vanilkového cukru (lze nahradit medem smíchaným s vanilkou)
  • 1 hrnek hladké pohankové mouky
  • hrnek hladké špaldové chlebové mouky
  • ½ čajové lžíčky jedlé sody
  • 1-2 hrst lískových ořechů nebo vlašských
  • kousíček másla nebo ghí (jen na vymazání formy)

Ingredience na polevu

  • 2 polévkové lžíce kozího jogurtu (nebo jiného)
  • javorový sirup (nebo rýžový, datlový atd.)
  • mleté lískové oříšky nebo vlašské (na posypání)

Postup:

  1. Do mísy vložíme banány, které si vidličkou rozmačkáme. Přidáme celá vajíčka a rozmícháme. Následně přidáváme jogurt, vanilkový cukr a opět zamícháme. Do této této směsi pomalu vmícháme i mouku s jedlou sodou. Když máme vše dobře smícháno, přihodíme ještě oříšky (dala jsem celé) a....zamícháme.  😉

  2. Vzniklé těsto pomalu vlijeme do máslem vymazané bábovkové formy (v závislosti jakou formu vlastníte).
    Pečeme na cca 180 °C asi 50 minut.

  3. Vytaženou bábovku necháme (cca 15 minut) zchladnout a vyklopíme. Polijeme jogurtovou polevou a ozdobíme oříšky.

Tisk