dne

Pohankové palačinky na slano se špenátem

Pohankové palačinky dělám nejčastěji. Ještě se mi nestalo, že by se trhaly nebo jinak nepovedly, a to těsto dělám podle oka a mnohdy nedávám ani vajíčko, ale pro začátečníky je vajíčko jistota.
V těchto palačinkách je kozí kefír. Palačinky jsou pak více vláčné. Slaná varianta palačinek není tolik obvyklá a barevná jako ta sladká, ale věřte, že nezklame. Náplň je špenátová a proteiny zastupují bílé fazole aneb jak propašovat více luštěnin na talíř. 🙂

Pohankové palačinky na slano se špenátem
Pohankové palačinky na slano se špenátem

Celkový čas 30 minut

Recept:

Ingredience na palačinky:

  • kefír
  • pohanková mouka hladká
  • olej nebo ghí
  • 1 šťastné vejce ( nemusí být)
  • špetka himalájské soli

Ingredience na náplň:

  • čerstvý špenát (ze zahrádky nebo mražený)
  • bílé fazole (uvařené nebo 1 konzerva)
  • plátkový sýr (Gouda, Eidam...) (může být rostlinný)
  • sušený zeleninový vývar (dle chuti)
  • sušené lahůdkové droždí (dle chuti)
  • čerstvý česnek

Dále navrch:

  • rajčatový protlak nebo passata (sůl, česnek, chilli, sušená cibule nebo již zakoupená v pikantnější verzi)

Postup:

  1.  Do mísy vlijeme kefír, přidáme vejce a přisypeme tolik mouky, aby bylo těsto spíše více tekuté a krásně hladké, Můžeme si pomoci šlehačem. Těstíčko osolíme a necháme chvilinku odpočinout cca 10 minut.

  2. Rozpálíme si pánev, kterou lehce vymažeme olejem nebo ghíčkem a smažíme tenké palačinky.

  3. Zatímco se dělají palačinky, omyjeme čerstvý špenát a necháme ho dusit v troše vody. Dochutíme česnekem a sušeným zeleninovým vývarem. Když je špenát hotový přimícháme bílé fazole a přidáme sušené lahůdkové droždí podle chuti.

  4. Na palačinky dáme sýr, který nám krásně povolí a špenátovou směs s fazolemi.  Vše zabalíme a zakápneme lehce pikantním rajčatovým protlakem.

Tisk

♥ Proč používat sušené lahůdkové droždí?
Prvním důvodem je zcela jistě jeho skvělá chuť, která každý pokrm zvýrazní. Připomíná Parmezán a vzdáleně i chuť masa. Dá se použít do polévek, salátů, omáček, karbanátků, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.
Další důvod pro jeho použití je, že obsahuje hodně bílkovin a vitamíny skupiny B.
Toto droždí není již aktivní, a tudíž ho už nelze použít na kynutí. Suší se při teplotě kolem 40 °C , kdy přítomné kvasinky přestávají být aktivní.
Do teplých jídel ho dávejte až na úplný konec, aby se zbytečně nevařilo.