dne

Ovesná kaše

Ano, ano, ovesná kaše může být nejlepší ranní nastartování. Jemné ovesné vločky se nemusí vařit. Jsou přitom zdravým základem kaše, kterou můžeme obohatit o další výborné ingredience.  Objevování nových chutí je jedna z nejkrásnějších činností pro milovníky dobrého jídla. Pokud si tedy doplníme vločky o různá semínka, oříšky, ovoce a třeba i amasaké, dostaneme se na vyšší level. Miluji přípravu této kaše, protože je jednoduchá a můžu se při ní opravdu vyblbnout. 🙂

Ovesná kaše
Ovesná kaše

Recept:

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • semínka (dýňová, slunečnicová, konopná, lněná nebo chia...)
  • sušené rozinky
  • sušené datle, fíky atp.
  • oříšky nebo ořechové máslo
  • amasaké (uprostřed ovesné kaše s karobem)
  • dostatek vroucí vody

Postup:

  1. Vločky, semínka, rozinky a sušené ovoce zalijeme vroucí vodou. Lněné semínko můžeme také rozemlet a získat s něj ještě více prospěšných látek.  Ale pozor na mleté, rychleji oxiduje. 

  2. Necháme namočené minimálně 20 minut (30 minut je ideál) a přiklopené talířkem.

  3. Kaši doladíme čerstvým ovocem dle sezóny, jogurtem, kokosem, karobem nebo kvalitním kakaem. Pokud nám nestačí přirozená sladkost můžeme klidně ještě dosladit medem nebo kvalitními sirupy (datlový, rýžový... ), a nebo použít výborné amasaké.

Tisk

♥ Co je amasaké?
Jde o přirozeně sladkou (překvapivě sladkou) fermentovanou obilnou kaši, která je skvělá na zažívání. Startuje činnost enzymů, které štěpí složité cukry, a protože hodně enzymů obsahuje, rozkládá navíc tuky a bílkoviny. Když si ho dáme, nedochází ke kolísání hladiny krevního cukru v krvi. Za to nám poděkuje hlavně naše slinivka. Amasaké je vhodné i pro děti (v těhotenství, při kojení, nemoci i rekonvalescenci), protože krom výše uvedeného obsahuje velké množství vit. B, vápníku a železa. Amasaké lze připravit i doma, ale raději ho kupuji. Potřebuje totiž startér z koji rýže a je řidší a méně sladké než to kupované. U nás doma amasaké využíváme hlavně jako vynkající sladidlo. Můžeme ho také naředit a pít jako sladké mléko. Je výborné jako náplň do dezertů apod.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.