dne

Pórková smetanová omáčka

Úžasně jednoduché jídlo, u kterého se nedá „vymlouvat“ na to, že v bio kvalitě je to strašně drahé.
Vím, že ne všichni to tak mají, ale já od dětství miluji pórek. Stačí mi jen uvařený ve vodě, posolený a jsem v nebi. 🙂
Francouzská a orientální kuchyně se bez pórku vůbec neobejde. V české se používá převážně do polévek a omáček nebo za syrova jako ozdoba. Tentokrát jsem z pórku udělala klasiku ve smetanové (poctivé) podobě s amarantovými těstovinami, aby jsem po obědě mohla ještě fungovat. Knedlík by mě asi odrovnal.  😉
Pokud se vám podaří sehnat amarantové těstoviny bez přídavku pšenice, tak máte bezlepkové jídlo jak vyšité.

Pórková smetanová omáčka

RECEPT

Ingredience na omáčku:

  • čerstvý pórek (ze zahrádky či v bio kvalitě) a množství, co kdo snese, ale zhruba 1 velký nebo 2 malé
  • bio ghí (tj. přepuštěné máslo) nebo kvalitní olej – množství podle zvyků
  • bio kukuřičná mouka hladká na zahuštění (zkusíme 2 PL,  přidat se dá vždycky)
  • bio zeleninový vývar (může být z kostky nebo sušený)
  • bio tučná smetana (nebo rostlinná)
  • případně himalájská sůl na dochucení
  • sušené lahůdkové droždí
  • uzený bio tempeh omáčku ještě více chuťově i zdravotně pozvedne, ale není nutný

+ amarantové nebo jiné těstoviny, brambory apod. 

Postup:

1.  V hrnci rozpustíme ghíčko, přidáme očištěný a pokrájený pórek, který osmahneme. Přidáme vývar (případně horkou vodu a v ní rozpustíme bujón), promícháme a vaříme do změknutí pórku.

2. Následně pomalu vmícháme smetanu. Omáčku zahustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou v troše studené vody. Kukuřičnou mouku jen stačí přivést k varu a je hotovo. Omáčku dochutíme sušeným droždím (které nevaříme), přidáme nakrájený uzený tempeh a dozdobíme.

♥ Jak použít uzený tempeh?
Uzený tempeh lze použít za studena, můžeme ho dusit se zeleninou, smažit, péct, přidat do gulášů, pomazánek apod. Má jemnou uzenou chuť a neobsahuje lepek. Tempeh je vynikající sojový výrobek, který vzniká fermentací. Obsahuje kromě bílkovin i vitamíny a minerály. Pokud jakýkoliv tempeh kupujete, pak ho doporučuji jen v nej kvalitě kvůli sojovým bobům, které nesmějí být GMO (geneticky modifikované). Což právě zaručí bio certifikace.