Go Back
Tisk

Pohankové palačinky na slano se špenátem

Pohankové palačinky dělám nejčastěji. Ještě se mi nestalo, že by se trhaly nebo jinak nepovedly, a to těsto dělám podle oka a mnohdy nedávám ani vajíčko, ale pro začátečníky je vajíčko jistota.
V těchto palačinkách je kozí kefír. Palačinky jsou pak více vláčné. Slaná varianta palačinek není tolik obvyklá a barevná jako ta sladká, ale věřte, že nezklame. Náplň je špenátová a proteiny zastupují bílé fazole aneb jak propašovat více luštěnin na talíř. :)

Celkový čas 30 minut

Ingrediance

Ingredience na palačinky:

  • kefír
  • pohanková mouka hladká
  • olej nebo ghí
  • 1 šťastné vejce nemusí být
  • špetka himalájské soli

Ingredience na náplň:

  • čerstvý špenát ze zahrádky nebo mražený
  • bílé fazole uvařené nebo 1 konzerva
  • plátkový sýr (Gouda, Eidam...) může být rostlinný
  • sušený zeleninový vývar dle chuti
  • sušené lahůdkové droždí dle chuti
  • čerstvý česnek

Dále navrch:

  • rajčatový protlak nebo passata sůl, česnek, chilli, sušená cibule nebo již zakoupená v pikantnější verzi

Postup

  1.  Do mísy vlijeme kefír, přidáme vejce a přisypeme tolik mouky, aby bylo těsto spíše více tekuté a krásně hladké, Můžeme si pomoci šlehačem. Těstíčko osolíme a necháme chvilinku odpočinout cca 10 minut.

  2. Rozpálíme si pánev, kterou lehce vymažeme olejem nebo ghíčkem a smažíme tenké palačinky.

  3. Zatímco se dělají palačinky, omyjeme čerstvý špenát a necháme ho dusit v troše vody. Dochutíme česnekem a sušeným zeleninovým vývarem. Když je špenát hotový přimícháme bílé fazole a přidáme sušené lahůdkové droždí podle chuti.

  4. Na palačinky dáme sýr, který nám krásně povolí a špenátovou směs s fazolemi.  Vše zabalíme a zakápneme lehce pikantním rajčatovým protlakem.

Poznámka k receptu

Pohankové palačinky na slano se špenátem
Pohankové palačinky na slano se špenátem