Pohankové palačinky dělám nejčastěji. Ještě se mi nestalo, že by se trhaly nebo jinak nepovedly, a to těsto dělám podle oka a mnohdy nedávám ani vajíčko, ale pro začátečníky je vajíčko jistota.
V těchto palačinkách je kozí kefír. Palačinky jsou pak více vláčné. Slaná varianta palačinek není tolik obvyklá a barevná jako ta sladká, ale věřte, že nezklame. Náplň je špenátová a proteiny zastupují bílé fazole aneb jak propašovat více luštěnin na talíř. :)
Do mísy vlijeme kefír, přidáme vejce a přisypeme tolik mouky, aby bylo těsto spíše více tekuté a krásně hladké, Můžeme si pomoci šlehačem. Těstíčko osolíme a necháme chvilinku odpočinout cca 10 minut.
Rozpálíme si pánev, kterou lehce vymažeme olejem nebo ghíčkem a smažíme tenké palačinky.
Zatímco se dělají palačinky, omyjeme čerstvý špenát a necháme ho dusit v troše vody. Dochutíme česnekem a sušeným zeleninovým vývarem. Když je špenát hotový přimícháme bílé fazole a přidáme sušené lahůdkové droždí podle chuti.
Na palačinky dáme sýr, který nám krásně povolí a špenátovou směs s fazolemi. Vše zabalíme a zakápneme lehce pikantním rajčatovým protlakem.