dne

Odlehčený a zdravý bramborový salát

Bramborový salát známe převážně z Vánoc v klasické úpravě. Pravda, někdo přidává i celer. 😉

Jenomže bramborový salát si můžeme dopřát takřka celoročně. Jen v mírných úpravách dle sezóny. Pokud netrváme na klasické majonéze, tak z něj není ani obávaná kalorická bomba a může být i veganský.

Tento jsem připravovala před Vánoci, jako takový předvoj. Je s čerstvou zeleninou, plný vitamínů a barev. Vzhledem k tomu, že sklidil velký úspěch, tak přidávám recept.

Odlehčený a zdravý bramborový salát
Odlehčený a zdravý bramborový salát

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Recept:

  • 10 ks středně velkých brambor
  • 1 ks menší cibule
  • 1 sklenička černých oliv (nebo zelené, ale můžeme je vynechat)
  • cca 8 kusů cherry rajčátek
  • 1 kus menší okurky (nebo ½ okurky hadovky)
  • 1 plechovka sterilovaných fazolí dle výběru (nebo vařených cca 250g)
  • cca 6 lžic sójové majonézy (koupená nebo domácí z tofu)
  • 1 hrst pistáciových ořechů bez soli (nemusí být)
  • 1 hrst pražených dýňových semínek
  • sůl dle potřeby (himalájská nebo mořská)
  • čerstvé výhonky (např. brokolice)

Postup:

Na salát:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Mezitím si očistíme, pokrájíme na malé kousky cibuli a také okurku. Dále si nožem upravíme velikost rajčátek a oliv.

  2. Když máme vše připraveno, tak vychladlé brambory dáme do větší mísy.

  3. Brambory také krájíme, ale nejlépe přes strunový kráječ.

  4. K pokrájeným bramborám přidáme připravenou (pokrájenou) cibuli, okurku, rajčata a olivy. Přisypeme fazole a vše podle chuti osolíme a dobře promícháme, aby se chutě propojily.

  5. Do salátu lehce vmícháme také sójovou majonézu. Přidáme dýňová semínka a pistáciové ořechy.

  6. Na talíři zdobíme čerstvými výhonky.

Tisk