dne

Rychlé pirohy se Shiitake

Tento recept je velmi jednoduchý. Když si koupíme kvalitní listové těsto, máme hotovo raz dva. Navíc nejde ani tak o vzhled, ale o výslednou chuť.

Jistě jste už slyšeli o skvělých houbách Shiitake (čteme šitaké), které jsou naprosto úžasné. Právem je tato houba často doporučována k prevenci a léčbě mnoha civilizačních chorob. Houba Shiitake však kromě pozitivních účinků na náš organismus vyniká i výraznou strukturou a chutí, které se říká umami. Což je tzv. pátá chuť. A o chuť nám jde především.

P.S. Shiitake solíme vždy až ke konci úpravy.

Rychlé pirohy se Shiitake
Rychlé pirohy se Shiitake

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Recept:

  • 500 g listového těsta (jen kvalitní)
  • 1 ks malé brokolice
  • 1 ks menší červené kapie (nebo jiná paprika)
  • 1 ks menšího pórku (jen bílá část)
  • 15-20 dkg čerstvých hub Shiitake (lze nahradit hlívou ústřičnou)
  • 15-30 dkg sýru Gouda (nebo jiného)
  • 1-2 stroužky čerstvý česnek
  • ghí (přepuštěné máslo nebo klasické)

Postup:

  1. Shiitake omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenčí plátky. Pro ještě lepší chuť je na pánvi s ghí osmahneme. Stačí jen pár minut (6 minut). Osolíme a odložíme mimo zdroje tepla.

  2. Očištěnou a omytou zeleninu (brokolice, pórek, kapie) pokrájíme na menší kousky. Pro ještě měkčí verzi a lepší zpracování ji můžeme na chvilku (cca 5- 7 minut) podusit v trošce vody nebo v páře a necháme vychladnout.

  3. Listové těsto nezpracováváme v rukách, protože bychom narušili jeho vrstvy. Jen ho vyválíme na tenčí plát tvaru čtverce, který rozdělíme na čtyři díly (menší čtverce). Pokud chceme mít pirohy menší, tak si těsto rozdělíme na více dílů.

  4. Každý čtverec si pomyslně rozdělíme na dva trojúhelníky a na ten jeden poklademe kousky sýru a česneku (dle chuti). Přidáme připravenou zeleninu (dušenou bez vody) a Shiitake.

  5. Druhým trojúhelníkem překryjeme náplň a dobře rukou (vidličkou) přimáčkneme okraje.

  6. Vzniklé trojúhelníky (pirohy) dáme na plech s pečícím papírem. (Můžeme je posypat strouhaným sýrem). Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 minut dozlatova dle těsta.

Tisk