dne

Ječné vafle bez vajec

Vafle jsou u nás doma oblíbené. Tyto jsou bez vajec (i pro vegany) a z kvalitní ječné mouky, která je obzvláště vhodná na lívance a palačinky. Její přednosti jsou totiž nemalé. Obsahuje málo lepku a hodně vitamínů B. Navíc dodá vaflím skvělou svěží chuť, což je skvělý zážitek i pro opravdové gurmány. Množství uvedené v receptu je na cca 6 větších vaflí.

S doplněním ovoce a tvarohu či jogurtu se z vaflí stává úžasně plnohodnotné jídlo.

Ječné vafle bez vajec
Ječné vafle s tvarohem, datlovým sirupem, banánem, malinami a konopným semínkem.

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 7 minut
Celkový čas 12 minut

Recept:

Na těsto:

  • 220 g celozrnné ječné mouky (jemně mleté)
  • 200 ml mléka (živočišného nebo rostlinný nápoj)
  • 100-150 ml vody (podle savosti mouky a použitého mléka)
  • cca 2 lžičky prášku do pečiva (z vinného kamene)
  • trocha citrónové kůry (nemusí být)
  • cca 30 g ghí (nebo nahradíme olejem)
  • cca 3 lžíce kvalitního olivového nebo kokosového oleje (nejlépe dezodorizovaného)
  • 1 balení kvalitního vanilkového cukru (lze vynechat)
  • špetka soli (himalájské nebo mořské)

Navrch:

  • ovoce (jakékoliv dle výběru a sezóny)
  • tvaroh nebo jogurt (či zakysaná smetana, šlehačka a dle preferencí živočišná nebo rostlinná)
  • datlový sirup dle chuti (může být i javorový nebo med dle chuti)

Postup:

  1. V míse dobře smícháme suché ingredience (ječnou mouku , prášek do pečiva, cukr a citrónovou kůru).

  2. Zalijeme mlékem a vodou, kterou přidáváme postupně. Vytvoříme hustší těsto podobné lívancovému. Závěrem ještě vmícháme rozehřáté (vlahé) máslo a přidáme olej. Nezapomeneme na sůl.

  3. Vafle pečeme ve vaflovači do zlatavé barvy. Na tom mém je nechávám cca 7 minut.

  4. Vafle necháme zchladnout. Dochutíme podle své fantazie a mlsného jazýčku.

  5. TIP:

    Banány můžete rozmačkat a zakomponovat do těsta. Vyhnete se tak zbytečnému cukru. V tomto případě dejte do těsta méně vody.

Tisk