dne

Pórková polévka

Jemná polévka, která pohladí a zároveň v chladnějších dnech krásně zahřeje. Připravit ji můžeme jen zcela jemnou se solí a smetanou, nebo ji lze přiostřit pepřem a chilli. Vůně citrónové kůry jí ovšem povýší za každých okolností. Uvařte si všední polévku trochu nevšedně a dle Vašeho gusta.

Pórková polévka
Pórková polévka pro vegany s ovesnou smetanou

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 30 minut

Recept:

  • 2 ks pórku (střední velikost)
  • 4 ks brambor (střední velikosti)
  • cca 1,5 l zeleninového vývaru (nebo voda s kvalitním bujónem)
  • 3 stroužky česneku (nebo dle preferencí)
  • 2 lžíce másla (nebo ghí)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • nastrouhaná citrónová kůra (na ozdobu a doladění chuti)
  • pepř, chilli, sůl (na dochucení)
  • smetana (rostlinná nebo živočišná)

Postup:

  1. Důkladně očistíme a omyjeme pórky a nakrájíme je na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  2. V hrnci osmahneme na másle kolečka pórku a po chvíli přidáme brambory a kmín.

  3. Zalijeme vývarem a necháme polévku vařit do změknutí pórku a brambor (cca 20-25 minut).

  4. Když je vše krásně měkké, polévku dohladka rozmixujeme (tyčovým mixérem).

  5. Poté přidáme prolisovaný česnek. Polévku opepříme a případně dosolíme podle potřeby. Podle její chuti a hustoty vmícháme přiměřené množství smetany. Na talíři ještě ozdobíme citrónovou kůrou nebo chilli vločkami. Dobrou chuť.

Tisk