Go Back
Tisk

Ječné vafle bez vajec

Vafle jsou u nás doma oblíbené. Tyto jsou bez vajec (i pro vegany) a z kvalitní ječné mouky, která je obzvláště vhodná na lívance a palačinky. Její přednosti jsou totiž nemalé. Obsahuje málo lepku a hodně vitamínů B. Navíc dodá vaflím skvělou svěží chuť, což je skvělý zážitek i pro opravdové gurmány. Množství uvedené v receptu je na cca 6 větších vaflí.

S doplněním ovoce a tvarohu či jogurtu se z vaflí stává úžasně plnohodnotné jídlo.

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 7 minut
Celkový čas 12 minut

Ingrediance

Na těsto:

  • 220 g celozrnné ječné mouky jemně mleté
  • 200 ml mléka živočišného nebo rostlinný nápoj
  • 100-150 ml vody podle savosti mouky a použitého mléka
  • cca 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • trocha citrónové kůry nemusí být
  • cca 30 g ghí nebo nahradíme olejem
  • cca 3 lžíce kvalitního olivového nebo kokosového oleje nejlépe dezodorizovaného
  • 1 balení kvalitního vanilkového cukru lze vynechat
  • špetka soli himalájské nebo mořské

Navrch:

  • ovoce jakékoliv dle výběru a sezóny
  • tvaroh nebo jogurt či zakysaná smetana, šlehačka a dle preferencí živočišná nebo rostlinná
  • datlový sirup dle chuti může být i javorový nebo med dle chuti

Postup

  1. V míse dobře smícháme suché ingredience (ječnou mouku , prášek do pečiva, cukr a citrónovou kůru).

  2. Zalijeme mlékem a vodou, kterou přidáváme postupně. Vytvoříme hustší těsto podobné lívancovému. Závěrem ještě vmícháme rozehřáté (vlahé) máslo a přidáme olej. Nezapomeneme na sůl.

  3. Vafle pečeme ve vaflovači do zlatavé barvy. Na tom mém je nechávám cca 7 minut.

  4. Vafle necháme zchladnout. Dochutíme podle své fantazie a mlsného jazýčku.

  5. TIP:

    Banány můžete rozmačkat a zakomponovat do těsta. Vyhnete se tak zbytečnému cukru. V tomto případě dejte do těsta méně vody.

Poznámka k receptu

Ječné vafle bez vajec
Ječné vafle s tvarohem, datlovým sirupem, banánem, malinami a konopným semínkem.