Ječné vafle bez vajec
Vafle jsou u nás doma oblíbené. Tyto jsou bez vajec (i pro vegany) a z kvalitní ječné mouky, která je obzvláště vhodná na lívance a palačinky. Její přednosti jsou totiž nemalé. Obsahuje málo lepku a hodně vitamínů B. Navíc dodá vaflím skvělou svěží chuť, což je skvělý zážitek i pro opravdové gurmány. Množství uvedené v receptu je na cca 6 větších vaflí.
S doplněním ovoce a tvarohu či jogurtu se z vaflí stává úžasně plnohodnotné jídlo.
Recept:
Na těsto:
- 220 g celozrnné ječné mouky (jemně mleté)
- 200 ml mléka (živočišného nebo rostlinný nápoj)
- 100-150 ml vody (podle savosti mouky a použitého mléka)
- cca 2 lžičky prášku do pečiva (z vinného kamene)
- trocha citrónové kůry (nemusí být)
- cca 30 g ghí (nebo nahradíme olejem)
- cca 3 lžíce kvalitního olivového nebo kokosového oleje (nejlépe dezodorizovaného)
- 1 balení kvalitního vanilkového cukru (lze vynechat)
- špetka soli (himalájské nebo mořské)
Navrch:
- ovoce (jakékoliv dle výběru a sezóny)
- tvaroh nebo jogurt (či zakysaná smetana, šlehačka a dle preferencí živočišná nebo rostlinná)
- datlový sirup dle chuti (může být i javorový nebo med dle chuti)
Postup:
-
V míse dobře smícháme suché ingredience (ječnou mouku , prášek do pečiva, cukr a citrónovou kůru).
-
Zalijeme mlékem a vodou, kterou přidáváme postupně. Vytvoříme hustší těsto podobné lívancovému. Závěrem ještě vmícháme rozehřáté (vlahé) máslo a přidáme olej. Nezapomeneme na sůl.
-
Vafle pečeme ve vaflovači do zlatavé barvy. Na tom mém je nechávám cca 7 minut.
-
Vafle necháme zchladnout. Dochutíme podle své fantazie a mlsného jazýčku.
-
TIP:
Banány můžete rozmačkat a zakomponovat do těsta. Vyhnete se tak zbytečnému cukru. V tomto případě dejte do těsta méně vody.