Jednoduché guacamole
Studený pokrm, kde hlavní roli hraje avokádo. Výborný je i ten základní (avokádo, citrón nebo limetka, sůl). Mimochodem, takto upravené avokádo jsem jedla již v roce 1988 v tehdejším západním Německu netušíc, že je to guacamole. Tam jsem vlastně avokádo a kiwi viděla a jedla úplně poprvé. V tehdejším Československu jsme žasli nad banány, pomeranči a grepy.
Pro milovníky avokáda je guacamole nebe v hubě. My ho máme rádi k pečeným bramborám nebo na topinky z kváskového chleba. Nejčastěji guacamole uvidíte v kombinaci s kukuřičnými tortillovými chipsy.
Recept:
- 2 ks avokáda
- 1-2 ks rajčat (podle velikosti)
- šťáva z citrónu (podle chuti)
- himalájská sůl (podle chuti)
- 1 stroužek česneku (zde jsem použila sušený)
- 1/2 ks menší cibule (lze použít také sušenou)
Postup:
-
Avokádo opláchneme, rozpůlíme a vyjmeme pecku. Oloupeme, dáme do mísky a rozmačkáme vidličkou.
-
Rajčata rozkrájíme na kostičky a přidáme k avokádu. Zakápneme citrónovou šťávou, dochutíme solí, přidáme cibuli a česnek. Dobře promícháme.
Kdo chce, přidá špetičku chilli.