Studený pokrm, kde hlavní roli hraje avokádo. Výborný je i ten základní (avokádo, citrón nebo limetka, sůl). Mimochodem, takto upravené avokádo jsem jedla již v roce 1988 v tehdejším západním Německu netušíc, že je to guacamole. Tam jsem vlastně avokádo a kiwi viděla a jedla úplně poprvé. V tehdejším Československu jsme žasli nad banány, pomeranči a grepy.
Pro milovníky avokáda je guacamole nebe v hubě. My ho máme rádi k pečeným bramborám nebo na topinky z kváskového chleba. Nejčastěji guacamole uvidíte v kombinaci s kukuřičnými tortillovými chipsy.
Avokádo opláchneme, rozpůlíme a vyjmeme pecku. Oloupeme, dáme do mísky a rozmačkáme vidličkou.
Rajčata rozkrájíme na kostičky a přidáme k avokádu. Zakápneme citrónovou šťávou, dochutíme solí, přidáme cibuli a česnek. Dobře promícháme.
Kdo chce, přidá špetičku chilli.