dne

Tvarohové trojhránky ze špaldové mouky

Tvarohové těsto je vynikající a zároveň je to rychlovka, která potěší svou chutí. Náplň lze zvolit podle chuti. Tyto trojhránky (šátečky) "nehyzdí" na povrchu obal z bílého cukru, ale jsou zakápnuty datlovým sirupem, který je na nich docela sexy. Je to taková zdravější verze klasiky. Báječně se hodí ke kávě nebo jen tak. Mně trojhránky výborně posloužily i ve dnech tropického horka, protože není potřeba je dlouho péci a přitápět si zbytečně pod kotlem. 🙂

Tvarohové trojhránky ze špaldové mouky
Tvarohové trojhránky ze špaldové mouky

Celkový čas 30 minut

Recept:

Na těsto:

  • 1 ks vaničky tvarohu (bio nebo od farmáře)
  • 1 ks másla (nebo rostlinného tuku)
  • 300 g špaldové polohrubé mouky
  • špetka soli (nejlépe himalájské)
  • citrónová kůra (čerstvá či sušená)
  • vanilkový cukr nebo med (můžeme nahradit i jiným sladidlem)

Náplň tvarohová:

  • 1 ks vaničky tvarohu
  • vanilkový cukr nebo med (množství si podle chuti upravíme, lze nahradit jiným sladidlem)
  • 1/2 ks vaničky kysané smetany
  • 1 ks šťastné vejce (můžeme vynechat)
  • ovoce (podle chuti a sezóny)

Postup:

  1. Na vále si ze všech uvedených surovin vytvoříme těsto, které nelepí. Jestliže máme máslo moc tuhé, pomůžeme mu tím, že si ho nožem nakrájíme na menší kousky. Těsto odložíme do chladu lednice.

  2. Mezitím si vyšleháme tvarohovou náplň. Omyjeme a pokrájíme ovoce na menší kousky.
    Můžeme také použít marmeládu či mák.

  3. Těsto si vyválíme na tenký plát a rozkrájíme na čtverce zhruba 8x8 cm. Na střed dáme malou lžící tvarohové náplně a jeden kousek ovoce podle velikosti čtverce.
    Tvoříme trojhránky přehnutím protilehlého rohu. Vidličkou nebo prsty stlačíme okraje k sobě, aby nevytékala náplň.

  4. Pečeme na 200 °C (horkovzdušná trouba 180) asi 15 minut.
    Můžeme ještě zakápnout datlovým či javorovým sirupem.

Tisk