dne

Garam Masala zelenina s rýží

Koření Garam Masala pochází z Indie. Je to hodně provoněná směs koření (římský kmín, hřebíček, kardamom, koriandr, skořice, pepř černý, bobkový list), která v mnoha případech nahrazuje kari.  Doporučuji vyzkoušet. Avšak opatrně, protože se jedná o dost pálivé koření.

Tento recept jsem jednoduše poskládala ze surovin, které jsem našla doma. Nejde tedy o žádné tradiční indické jídlo. Využila jsem pouze toho, že koření Garam Masala lze použít při přípravě zeleniny, čočky, cizrny a rýže, a že jsme doma měli i kokosové mléko. Inspirujte se a uvařte si jídlo podle vašich chutí.

Garam Masala zelenina s rýží
Garam Masala zelenina s rýží

Celkový čas 25 minut

Recept:

Zelenina s omáčkou:

  • 1/4 hlávky květáku (rozdělený na menší růžičky)
  • 1/2 hlávky brokolice (rozdělená na menší růžičky)
  • 2-3 ks mrkve
  • 1 ks červená paprika
  • cca 3 hrstě hrášku (čerstvý, mražený nebo použijeme cizrnu)
  • 1 hrst kukuřice (mražená či sterilovaná)
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • 1/2 lžičky koření Garam Masala (klidně méně, přidat můžeme vždy)
  • himalájská sůl
  • cca 2 polévkové lžíce kukuřičná mouka (na zahuštění omáčky)

Příloha:

  • 250 g rýže Basmati

Postup:

  1. Hrášek dáme společně se zeleninou do hrnce, přidáme máslo, trochu vody, sůl a pod pokličkou chvilinku dusíme.

  2. Když zelenina změkne, přilijeme kokosové mléko, přidáme prolisovaný česnek, koření Garam Masala (nevaříme dlouho) a podle potřeby zahustíme kukuřičnou moukou, která se nemusí vařit. Mouku jen rozpustíme ve studené vodě, vmícháme k zelenině, přivedeme k varu a hotovo. Jestli budete mít stále málo chutí, přidejte i trochu kurkumy. 

  3. Podáváme nejlépe s rýží.

Tisk