Garam Masala zelenina s rýží
Koření Garam Masala pochází z Indie. Je to hodně provoněná směs koření (římský kmín, hřebíček, kardamom, koriandr, skořice, pepř černý, bobkový list), která v mnoha případech nahrazuje kari. Doporučuji vyzkoušet. Avšak opatrně, protože se jedná o dost pálivé koření.
Tento recept jsem jednoduše poskládala ze surovin, které jsem našla doma. Nejde tedy o žádné tradiční indické jídlo. Využila jsem pouze toho, že koření Garam Masala lze použít při přípravě zeleniny, čočky, cizrny a rýže, a že jsme doma měli i kokosové mléko. Inspirujte se a uvařte si jídlo podle vašich chutí.
Recept:
Zelenina s omáčkou:
- 1/4 hlávky květáku (rozdělený na menší růžičky)
- 1/2 hlávky brokolice (rozdělená na menší růžičky)
- 2-3 ks mrkve
- 1 ks červená paprika
- cca 3 hrstě hrášku (čerstvý, mražený nebo použijeme cizrnu)
- 1 hrst kukuřice (mražená či sterilovaná)
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- cca 200 ml kokosového mléka
- 1/2 lžičky koření Garam Masala (klidně méně, přidat můžeme vždy)
- himalájská sůl
- cca 2 polévkové lžíce kukuřičná mouka (na zahuštění omáčky)
Příloha:
- 250 g rýže Basmati
Postup:
-
Hrášek dáme společně se zeleninou do hrnce, přidáme máslo, trochu vody, sůl a pod pokličkou chvilinku dusíme.
-
Když zelenina změkne, přilijeme kokosové mléko, přidáme prolisovaný česnek, koření Garam Masala (nevaříme dlouho) a podle potřeby zahustíme kukuřičnou moukou, která se nemusí vařit. Mouku jen rozpustíme ve studené vodě, vmícháme k zelenině, přivedeme k varu a hotovo. Jestli budete mít stále málo chutí, přidejte i trochu kurkumy.
-
Podáváme nejlépe s rýží.