dne

Jablečný závin ze špaldové mouky

Voňavý jablečný štrúdl se skořicí nebo bez ní, s lískovými či vlašskými ořechy, se semínky, kokosem... No zkrátka, co dům dal a samozřejmě podle chuti.
S tímto těstem ze špaldové mouky a pita (piva) se celkem dobře pracuje. Těsto nedělám příliš tenké, protože by jeho chuť zanikla, a to by v tomhle případě byla velká škoda.

Jablečný závin ze špaldové mouky
Jablečný závin ze špaldové mouky

Celkový čas 1 hodina

Recept:

Těsto:

  • 500 g hladké špaldové mouky (nejraději používám chlebovou)
  • 125 g másla
  • 200 ml pita nebo světlého piva (u nás bio pivo Žatec, bio pito zatím Německo, Rakousko)
  • 1 ks vejce na potření (nebo domácí)

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • rozinky (dle chuti)
  • ořechy (dle chuti )
  • semínka (slunečnicová, dýňová...)
  • 1/2 lžičky skořice
  • třtinový cukr či jiná alternativa (doporučuji slazení vynechat, když nejsou jablka kyselá)

Postup:

  1. Z mouky, změklého másla a pita si vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme útěrkou a necháme cca 10 minut odpočívat. Poté si rozdělíme těsto na dva díly. Na moukou vysypané ploše si je rozválíme.

  2. Těsto poklademe náplní (z nastrouhaných jablek nezapomeneme vymačkat šťávu) a stočíme. Záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě (okolo 175 °C) cca 35 minut. Dle trouby a tloušťky těsta.

Tisk

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.