Jablečný závin ze špaldové mouky
Voňavý jablečný štrúdl se skořicí nebo bez ní, s lískovými či vlašskými ořechy, se semínky, kokosem... No zkrátka, co dům dal a samozřejmě podle chuti.
S tímto těstem ze špaldové mouky a pita (piva) se celkem dobře pracuje. Těsto nedělám příliš tenké, protože by jeho chuť zanikla, a to by v tomhle případě byla velká škoda.
Celkový čas 1 hodina
Recept:
Těsto:
- 500 g hladké špaldové mouky (nejraději používám chlebovou)
- 125 g másla
- 200 ml pita nebo světlého piva (u nás bio pivo Žatec, bio pito zatím Německo, Rakousko)
- 1 ks vejce na potření (nebo domácí)
Náplň:
- 1 kg jablek
- rozinky (dle chuti)
- ořechy (dle chuti )
- semínka (slunečnicová, dýňová...)
- 1/2 lžičky skořice
- třtinový cukr či jiná alternativa (doporučuji slazení vynechat, když nejsou jablka kyselá)
Postup:
-
Z mouky, změklého másla a pita si vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme útěrkou a necháme cca 10 minut odpočívat. Poté si rozdělíme těsto na dva díly. Na moukou vysypané ploše si je rozválíme.
-
Těsto poklademe náplní (z nastrouhaných jablek nezapomeneme vymačkat šťávu) a stočíme. Záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě (okolo 175 °C) cca 35 minut. Dle trouby a tloušťky těsta.