dne

Špaldový jednoduchý quiche

Slané koláče jako pizza nebo quiche (čti "kiš") jsou u nás doma vyhledávanou pochoutkou. Tento koláč jsem pekla na druhý den manželovi na cestu do Prahy, protože guiche se jí dobře i za studena. Křehké těsto z celozrnné špaldové mouky je snadnější na přípravu. Není potřeba ho předpéct a zatížit, aby se nenafukovalo. Takže, až někdo bude tvrdit, že zdravá výživa je pracnější, tak ho pošlete... na tento blog. 🙂

Určitě se nebojte quiche "narvat" zeleninou, kterou máte rádi. Když nemáte rajčata čerstvá, nahraďte je sušenými nebo je vynechte úplně.  Zkuste přidat houby, maso, no zkrátka vymyslete si svoji variaci, ať Vám chutná. 

Špaldový jednoduchý quiche
Špaldový jednoduchý quiche

Celkový čas 1 hodina

Recept:

Těsto:

  • 250 g špaldové celozrnné mouky jemné (na tento jsem použila chlebovou)
  • 1 ks vejce (bio nebo domácí)
  • 1 - 2 lžíce studené až ledové vody
  • 140 g másla studeného (tento je dělaný na bio sádle)
  • sůl (např. mořská, himalájská)

Náplň:

  • 250 ml smetany (tučné kravské nebo rostlinné)
  • zelenina (např. brokolice, rajčata, cibule atd.)
  • 2 ks vajec
  • máslo (či jiný tuk)
  • mořská sůl s bylinkami (nebo přidáme koření podle své chuti)
  • sýr podle chuti (na posypání)

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, sůl, tuk a postupně vypracujeme sypkou směs v drobenku. Následně do drobenky přidáme vodu, vajíčko a snažíme se vypracovat hladké těsto, které nelepí. Těsto vyválíme a vložíme do formy na koláč, kde je potřeba ho ještě prsty pořádně natlačit na stěny formy a nad okraje, protože trošičku sleze dolů. Vhodný průměr je cca 30 cm. (Mám formu 23 cm, a tak jsem koláč pekla trochu déle, aby nebylo těsto syrové).

  2. Těsto ve formě na několika místech propícháme vidličkou a necháme odležet.

  3. Mezitím nakrájíme zeleninu na menší kousky, jen krátce ji osmahneme, protože půjde ještě do trouby. Do vychladlé zeleniny zamícháme rozkvedlaná vejce, smetanu a lehce dosolíme. Nesolíme příliš neb počítáme se sýrem.

  4. Na odpočinuté těsto klademe směs zeleniny a celý koláč zasypeme strouhaným sýrem.

  5. Pečeme v troubě 30 - 40 minut na cca 150 °C dozlatova. Nechte quiche malinko vychladnout, aby Vám více držel pohromadě.

Tisk

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.