dne

Květákový mozeček

Jestli se Vám při představě květákového mozečku vybaví školní jídelna, tak to prrr. Domácí je prostě domácí. Vypěstovaný květák, domácí vajíčka (nebudeme podporovat šílený velkochov) nebo vše v bio kvalitě Vám z tohoto jídla udělají lahůdku. Určitě nedoporučuji (ani omylem) sáhnout po levném květáku z konvenčního zemědělství.

Moje kamarádka zakoupila v dobré víře gigantický květák (o chemickém koktejlu nebylo pochyb), uvařila rodině, že jako konečně vymění maso za zeleninu a dva dny jim bylo zle. Tak takhle prosím ne. Dbejte především na kvalitní suroviny a jídlo Vám bude dělat radost.

Květákový mozeček
Květákový mozeček

Recept:

  • 1 hlávka květáku
  • 5-6 ks vajec (bio nebo domácí)
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce ghí (másla nebo kvalitního oleje)
  • himalájská sůl

Postup:

  1. Květák si rozebereme na menší růžičky a pořádně omyjeme. Dáme vařit do vroucí osolené vody na 8-10 minut do poloměkka a ihned scedíme.

  2. Cibuli oloupeme, omyjeme, nakrájíme a necháme na pánvi zesklovatět. 
    Přidáme květák, pečlivě promícháme a dosolíme. Nakonec vmícháme rozklepnutá vejce a odstavíme ze zdroje tepla, když přiměřeně ztuhnou.

  3. Ozdobíme a podáváme nejlépe s bramborem nebo pečivem.

Tisk