Květákový mozeček
Jestli se Vám při představě květákového mozečku vybaví školní jídelna, tak to prrr. Domácí je prostě domácí. Vypěstovaný květák, domácí vajíčka (nebudeme podporovat šílený velkochov) nebo vše v bio kvalitě Vám z tohoto jídla udělají lahůdku. Určitě nedoporučuji (ani omylem) sáhnout po levném květáku z konvenčního zemědělství.
Moje kamarádka zakoupila v dobré víře gigantický květák (o chemickém koktejlu nebylo pochyb), uvařila rodině, že jako konečně vymění maso za zeleninu a dva dny jim bylo zle. Tak takhle prosím ne. Dbejte především na kvalitní suroviny a jídlo Vám bude dělat radost.
Recept:
- 1 hlávka květáku
- 5-6 ks vajec (bio nebo domácí)
- 1 ks cibule
- 1 lžíce ghí (másla nebo kvalitního oleje)
- himalájská sůl
Postup:
-
Květák si rozebereme na menší růžičky a pořádně omyjeme. Dáme vařit do vroucí osolené vody na 8-10 minut do poloměkka a ihned scedíme.
-
Cibuli oloupeme, omyjeme, nakrájíme a necháme na pánvi zesklovatět.
Přidáme květák, pečlivě promícháme a dosolíme. Nakonec vmícháme rozklepnutá vejce a odstavíme ze zdroje tepla, když přiměřeně ztuhnou. -
Ozdobíme a podáváme nejlépe s bramborem nebo pečivem.