Voňavý jablečný štrúdl se skořicí nebo bez ní, s lískovými či vlašskými ořechy, se semínky, kokosem... No zkrátka, co dům dal a samozřejmě podle chuti.
S tímto těstem ze špaldové mouky a pita (piva) se celkem dobře pracuje. Těsto nedělám příliš tenké, protože by jeho chuť zanikla, a to by v tomhle případě byla velká škoda.
Z mouky, změklého másla a pita si vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme útěrkou a necháme cca 10 minut odpočívat. Poté si rozdělíme těsto na dva díly. Na moukou vysypané ploše si je rozválíme.
Těsto poklademe náplní (z nastrouhaných jablek nezapomeneme vymačkat šťávu) a stočíme. Záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě (okolo 175 °C) cca 35 minut. Dle trouby a tloušťky těsta.