dne

Smažený květák bez lepku

Smažený obalovaný květák je v dnešní době většinou dokonalý fastfood. Klasický trojobal (mouka, vajíčko, strouhanka) a šup s ním do fritézy. 

My však použijeme dobrý květák, šťastná vajíčka, dobrý tuk a vykouzlíme si zdravější dobrotu. V podstatě každé jídlo lze upravit do zdravější podoby a nemusí to nutně znamenat chuťové zklamání. 

Kukuřičná mouka a kukuřičné lupínky dělají z tohoto květáku bezlepkové jídlo. Zmiňované lupínky mu dodají skvělou křupavost, která vás dostane. Pokud vám nebude křupání vyhovovat, můžete hotové květáky uložit pod pokličku, kde nasají vlhkost a změknou. Je to stejné, jako když si lupínky zalijete mlékem a čekáte, až mléko nasají. Vybírejte lupínky v dobré kvalitě a bez zbytečného množství cukru, který by v tomto případě nebyl zrovna žádoucí. V opačném případě budete hooodně solit. 🙂

Smažený květák bez lepku
Smažený květák bez lepku

Celkový čas 35 minut

Recept:

  • 1 ks květáku
  • cca 2 ks vajec (bio nebo domácích)
  • hladká kukuřičná mouka (množství dle potřeby )
  • kukuřičné lupínky (množství podle velikosti květáku)
  • himalájská sůl (klidně mořská)
  • ghí (sádlo, olivový olej)

Postup:

  1. Květák očistěte, opláchněte a rozdělte na menší růžičky. Do hrnce dáme vodu, osolíme a přivedeme ji k varu. Květák ve vodě vaříme cca 5-8 minut do poloměkka. Vyjmeme a necháme okapat.

  2. Připravíme si misku s kukuřičnou moukou, misku s rozšlehanými vejci s troškou vody a soli a misku s drcenými lupínky, K tomu nám pomůže palička na maso nebo kuchyňský robot. Květák postupně obalujeme v mouce, vejcích a na konec v rozdrcených lupíncích.

  3. Do pánve si dáme vhodný tuk. Není potřeba květák v tuku "utopit". Když máme tuk rozehřátý, vložíme na něj obalený květák a zvolna smažíme ze všech stran dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a ozdobíme zeleninou.

Tisk