Celerové hranolky
Rychlé a zdravé celerové hranolky nadchnou nejen milovníky celeru. Jestli nemáte odvahu postavit je i před toho nejzarytějšího odpůrce, tak doporučuji upéct i jeden plech bramborových a smíchat, protože není tak snadné je rozeznat. 😉 Nebo je přihodit jako přílohu ke šťavnatému masu. Mňam.
Nicméně pokud budete podávat jen celerové hranolky, zkuste je s dipem ze zakysané smetany, ať se chuť celeru více zneutralizuje. No, a třeba nebude co řešit. U nás doma jsou celerové hranolky oblíbenou pochoutkou a skvělým zpestřením.
Recept:
Celerové hranolky:
- cca 2 bulvy celeru (střední velikosti)
- cca 4 lžíce kvalitního olivového oleje (nejlépe dezodorizovaného)
- ½ až 1 lžička mleté kurkumy nebo kari koření (případně i sušeného česneku)
- himalájská nebo mořská sůl (dle chuti)
Česnekový dip:
- 1 kelímek zakysané smetany nebo bílý jogurt (v živočišné nebo v rostlinné verzi)
- stroužek česneku (podle chuti)
- kvalitní sůl (podle chuti)
Postup:
Hranolky:
-
Celer(y) oloupeme pomocí nože, odřízneme vrchní i spodní část a omyjeme. Celer dobře osušíme a postavíme ho oříznutou spodní částí na prkénko (bude stabilní). Nakrájíme jej na plátky asi 1 cm silné a ty následně rozkrájíme na silnější hranolky.
-
Vzniklé hranolky přendáme do misky, kde je nejlépe rukou smícháme s olejem, kořením (přidejte i sušený česnek, pokud nebudete hranolky podávat s česnekový dipem) a dostatečným množstvím soli.
-
Ochucené hranolky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě při cca 200 °C asi 25 minut. Podle Vaší trouby (i o pár minut víc), ať jsou měkké a dozlatova.
Česnekový dip:
-
Do misky dáme zakysanou smetanu (jogurt), přidáme česnek a dochutíme solí. Hotovo.
♥ Proč celer?
Největším benefitem celeru jsou jeho protizánětlivé účinky (cenný zdroj antioxidantů). Dále snižuje cholesterol, podporuje práci žlučníku, pomáhá při zácpě, s hubnutím a dokonce i omlazuje.