dne

Batáty s čočkou a špenátem

Tento recept je velmi jednoduchý, veganský a nemá snad nic společného s českou kuchyní. Chuť celého jídla je slano- sladko (batáty)- kyselo (citrón)- pálivá (koření). Uf. 🙂 Tyto chutě je potřeba vyvážit, aby bylo jídlo opravdu dobré.

Recept jsem našla na zahraničním portále a trochu přizpůsobila českým možnostem. Výsledek je opravdu zajímavý a neotřelý. Taková exotika, když člověk zrovna nikam nevycestuje. Nové chutě a vůně vás třeba příjemně překvapí. A nejen to. Výživová hodnota tohoto jídla je také báječná.

Batáty s čočkou a špenátem
Na fotce je jídlo doplněné naklíčenou vojtěškou.

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut

Recept:

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 ks středně velké cibule (nebo pórku)
  • 200 ml zeleninového vývaru (domácí nebo z kvalitní kostky)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 ks menších batátů ((cca 400 g) ne více, jsou hodně sladké)
  • 150 g červené čočky
  • ½ ks citrónu (nebo limety)
  • 2-3 hrsti špenátu (čerstvého)

Koření:

  • 4 lžičky česneku (sušeného)
  • 2 lžičky zázvoru (sušeného)
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • ½ lžičky kurkumy
  • pepř, chilli (podle chuti)

Příloha:

  • rýže basmati (uvařená během přípravy směsi)

Postup:

  1. V pánvi na kokosovém oleji osmahneme cibuli nebo pórek. Přidáme česnek, zázvor, rajčatový protlak, kurkumu a další koření.

  2. Po pár zamíchání jen rozvoníme koření a přendáme do hrnce nebo rendlíku s pokličkou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem. Po té vmícháme kokosové mléko a přidáme omyté, oloupané a na kostičky pokrájené batáty.

  3. Červenou čočku propláchneme a přidáme ji do hrnce také. Celou směs dobře promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 20 minut.

  4. Na závěr vložíme do hrnce omytý špenát (nemícháme), přiklopíme a necháme ho jen zredukovat max. 5 minut.

  5. Hotovou směs podle chuti dokyselíme kůrou a šťávou z citrónu, případně dosolíme.

Tisk