Batáty s čočkou a špenátem
Tento recept je velmi jednoduchý, veganský a nemá snad nic společného s českou kuchyní. Chuť celého jídla je slano- sladko (batáty)- kyselo (citrón)- pálivá (koření). Uf. 🙂 Tyto chutě je potřeba vyvážit, aby bylo jídlo opravdu dobré.
Recept jsem našla na zahraničním portále a trochu přizpůsobila českým možnostem. Výsledek je opravdu zajímavý a neotřelý. Taková exotika, když člověk zrovna nikam nevycestuje. Nové chutě a vůně vás třeba příjemně překvapí. A nejen to. Výživová hodnota tohoto jídla je také báječná.
Recept:
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 ks středně velké cibule (nebo pórku)
- 200 ml zeleninového vývaru (domácí nebo z kvalitní kostky)
- 200 ml kokosového mléka
- 2 ks menších batátů ((cca 400 g) ne více, jsou hodně sladké)
- 150 g červené čočky
- ½ ks citrónu (nebo limety)
- 2-3 hrsti špenátu (čerstvého)
Koření:
- 4 lžičky česneku (sušeného)
- 2 lžičky zázvoru (sušeného)
- 1 lžička rajčatového protlaku
- ½ lžičky kurkumy
- pepř, chilli (podle chuti)
Příloha:
- rýže basmati (uvařená během přípravy směsi)
Postup:
-
V pánvi na kokosovém oleji osmahneme cibuli nebo pórek. Přidáme česnek, zázvor, rajčatový protlak, kurkumu a další koření.
-
Po pár zamíchání jen rozvoníme koření a přendáme do hrnce nebo rendlíku s pokličkou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem. Po té vmícháme kokosové mléko a přidáme omyté, oloupané a na kostičky pokrájené batáty.
-
Červenou čočku propláchneme a přidáme ji do hrnce také. Celou směs dobře promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 20 minut.
-
Na závěr vložíme do hrnce omytý špenát (nemícháme), přiklopíme a necháme ho jen zredukovat max. 5 minut.
-
Hotovou směs podle chuti dokyselíme kůrou a šťávou z citrónu, případně dosolíme.