dne

Francouzské brambory s brokolicí

Francouzské brambory jsou výborné jídlo, které lze připravovat v různých obměnách.

Základem jsou samozřejmě brambory. Další ingredience už doplníme podle toho, co máme k dispozici. Tento recept na francouzské brambory je bezmasý, což je pro ně typické. Jsou připravené na pečícím papíře a proto vynecháme smetanu, aby se opekly a zbytečně nedusily.

Pravé francouzské se také připravují ze syrových brambor. V receptu najdete také TIPY, jak je připravit i z brambor vařených apod. Pojďme na to.

Francouzské brambory s brokolicí
Francouzské brambory s brokolicí

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 55 minut

Recept:

  • 1 kg brambor
  • 1 hlavička menší brokolice
  • 3-4 ks vajec (podle velikosti)
  • 1-2 ks středně velké cibule
  • olivový olej (nejlépe dezodorizovaný, případně ghí)
  • sůl, pepř (podle chuti)
  • 1 ks uzeného tofu (lze vynechat nebo nahradit)
  • strouhaný sýr (tvrdý dle výběru)
  • pažitka nebo petrželka (na ozdobu)

Postup:

  1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na max. 0,5 cm plátky, aby se propekly a změkly co nejdříve. Vložíme do mísy, osolíme a promícháme s olejem.

  2. Cibuli nakrájíme na jemná půlkolečka. Brokolici rozebereme na malé růžičky a omyjeme. Dále nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo tofu. Vše přidáme do mísy k bramborám a smícháme.

  3. Pekáč (zapékací mísu) vysteleme pečícím papírem a směs brambor rovnoměrně rozprostřeme. Dáme zapéct do trouby na 180 až 200°C.

  4. Po cca 20 minutách v misce rozšleháme vejce a brambory zalijeme.

  5. Brambory pečeme přikryté do změknutí a opečení cca 35-45 minut. Před dopečením ještě zasypeme sýrem.

TIPY:

  1. Pokud máme brambory uvařené ve slupce do měkka, tak je oloupeme a krájíme na 1 cm silné plátky nebo na kostičky. Dále postupujeme podle receptu.

  2. Když nepoužijeme pečící papír, tak pekáč dobře vymažeme ghíčkem a můžeme ho ještě vysypat (kukuřičnou) strouhankou.

    Po cca 10 minutách pečení pak přidáme vajíčka rozšlehaná společně se smetanou (200 ml). Nezapomeneme je dochutit solí případně pepřem.

Tisk