dne

Coleslaw salát

Báječný salát, který lze připravit pokaždé, když máme po ruce kvalitní hlávku zelí. Ostatní ingredience určitě v kuchyni najdeme. Když ne, tak tomu recept přizpůsobíme.

Tento salát připravuji velice ráda obzvláště přes zimu, kdy máme zeleniny ve stravě největší nedostatek. Coleslaw salát se hodí jako předkrm nebo příloha k masu. Bezvadně také slouží jako náplň do wrapu nebo lze podávat ke kvalitnímu pečivu.

Čas na přípravu 10 minut
Celkový čas 25 minut

Recept:

  • ½ ks malého zelí (červené nebo bílé)
  • 1 ks menší červené cibule
  • 1-2 ks mrkve
  • ¼ bulvy menšího celeru
  • cca ½ lžičky soli (himalájská nebo mořská)

Dresink:

  • 100 ml majonézy (rostlinná nebo živočišná)
  • 1 lžička hořčice (dijonská nebo hrubozrnná)
  • ½ lžičky jablečného octa (nebo šťávy z citrónu)
  • 1 lžička třtinového cukru (nemusí být)
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Zelí omyjeme a nakrouháme (nakrájíme) na tenké nudličky. Dáme ho do mísy, osolíme a prsty pořádně promačkáme, aby zkřehlo. Necháme zelí alespoň 15 minut odležet.

  2. Mezitím si nastrouháme mrkev, celer a cibuli pokrájíme na malé kostičky. Následně vše přidáme k odleženému zelí a zamícháme.

Dresink:

  1. Smícháme majonézu s hořčicí, octem a cukrem. Podle potřeby osolíme a opepříme. Důkladně prošleháme, aby se cukr trochu rozpustil. Dresink ochutnáme v případě potřeby doladíme cukrem, octem nebo solí apod.

  2. Hotový dresink vmícháme do zeleniny a podáváme.

  3. TIPY:

    a) Pokud nesnesete celer, tak ho vynechte, ale přidejte do salátu špetku římského kmínu.

    b) Pokud nemáte dostatek majonézy, tak smíchejte se smetanou (i zakysanou) nebo jogurtem. Můžete si také připravit skvělou majonézu z avokáda.

    c) Jestli chcete salát ještě přiostřit, pak přisypejte trochu chilli.

Tisk