Odlehčený a zdravý bramborový salát
Bramborový salát známe převážně z Vánoc v klasické úpravě. Pravda, někdo přidává i celer. 😉
Jenomže bramborový salát si můžeme dopřát takřka celoročně. Jen v mírných úpravách dle sezóny. Pokud netrváme na klasické majonéze, tak z něj není ani obávaná kalorická bomba a může být i veganský.
Tento jsem připravovala před Vánoci, jako takový předvoj. Je s čerstvou zeleninou, plný vitamínů a barev. Vzhledem k tomu, že sklidil velký úspěch, tak přidávám recept.
Recept:
- 10 ks středně velkých brambor
- 1 ks menší cibule
- 1 sklenička černých oliv (nebo zelené, ale můžeme je vynechat)
- cca 8 kusů cherry rajčátek
- 1 kus menší okurky (nebo ½ okurky hadovky)
- 1 plechovka sterilovaných fazolí dle výběru (nebo vařených cca 250g)
- cca 6 lžic sójové majonézy (koupená nebo domácí z tofu)
- 1 hrst pistáciových ořechů bez soli (nemusí být)
- 1 hrst pražených dýňových semínek
- sůl dle potřeby (himalájská nebo mořská)
- čerstvé výhonky (např. brokolice)
Postup:
Na salát:
-
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Mezitím si očistíme, pokrájíme na malé kousky cibuli a také okurku. Dále si nožem upravíme velikost rajčátek a oliv.
-
Když máme vše připraveno, tak vychladlé brambory dáme do větší mísy.
-
Brambory také krájíme, ale nejlépe přes strunový kráječ.
-
K pokrájeným bramborám přidáme připravenou (pokrájenou) cibuli, okurku, rajčata a olivy. Přisypeme fazole a vše podle chuti osolíme a dobře promícháme, aby se chutě propojily.
-
Do salátu lehce vmícháme také sójovou majonézu. Přidáme dýňová semínka a pistáciové ořechy.
-
Na talíři zdobíme čerstvými výhonky.