Tempeh bezmasá směs
Tato bezmasá směs se výborně hodí k rýži, těstovinám, výborná je také s bramborem, kuskusem, quinoou, na topinky…Stačí, asi chápete, ať si nepřipadám jak Bubba z Forresta Gampa, který mluvil o krevetách. 🙂
Směs je velmi rychle hotová (podle svého času vyberte i přílohu) a v ničem si nezadá s tou masovou. Tempeh (uzený) vám nemusí nutně chutnat bez úpravy a samotný, nicméně po ochutnání této směsi na něj určitě změníte názor.
Recept:
- 1 ks menší červené cibule
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 ks vetší mrkve
- 1 balení uzeného tempehu
- cca 350 ml rajčatové passaty
- 1 lžička soli se zeleninou (nebo jen sůl na případné dochucení)
- 1 lžička bazalky nebo oregana (sušené nebo čerstvé)
- 1 lžička sušené uzené papriky (můžeme nahradit sladkou)
- česnek sušený nebo čerstvý (dle chuti)
Postup:
-
Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme ji na oleji.
-
Přisypeme uzenou papriku, dobře promícháme a přidáme najemno nastrouhanou mrkev. Chvilku (cca minutu) vše mícháme, aby se chutě propojily.
-
Pomalu vmícháme passatu, nahrubo nastrouhaný tempeh a koření. Vše necháme jen krátce povařit (cca 3-5 minut). Podle potřeby dochutíme hotovou směs solí a česnekem.
-
Na talíři ozdobíme pažitkou a sezamovým semínkem. Dobrou chuť.
-
TIP:
Směs můžeme zasypat nastrouhaným sýrem dle preferencí.
Proč tempeh?
Je to takový sojový hermelín, který je vyráběný fermentací sojových bobů. Díky fermentaci jsou obsažené bílkoviny výrazně lépe stravitelné. Tempeh obsahuje i vlákninu, vitamíny skupiny B včetně B12, a také je bohatý na vápník, železo a hořčík. Jen bílý tempeh (natural) je potřeba před konzumací tepelně upravit. Prodávaný uzený a smažený tempeh lze okamžitě konzumovat.