Špenátová polévka se smetanou
Špenátová polévka je vděčné jídlo, které milují i děti. Pokud ji zjemníme hodně tučnou smetanou, tak krásně zasytí. Je tedy vhodná i pro chlapy jedlíky. Špenátovou polévku lze vařit celoročně, protože ji můžeme připravit z čerstvého nebo mraženého špenátu. Stačí pár ingrediencí a polévka je na světě.
Konkrétně tato polévka je zahuštěná mojí oblíbenou kukuřičnou moukou, takže je navíc bezlepková. Kdo třeba nesnese česnek a cibuli, může je klidně vynechat (obzvláště u dětí) nebo použít sušenou verzi, která není tak štiplavá. Sušenou cibuli osobně používám raději, protože krásně chuťově dotáhne každé jídlo.
Recept:
- 1 hrst špenátu čerstvého nebo mraženého
- 3 ks středně velké brambory
- 3 - 4 kostky zeleninového bujonu
- 1 balení smetana (dle preferencí)
- několik PL kukuřičná mouka hladká (dle hustoty polévky)
- 1 l vody
- 2 PL sušené cibule
- 1 stroužek čerstvý nebo sušený česnek
Postup:
-
Do hrnce si naliji vodu (nebo rovnou čerstvý vývar, když máme), přidám kostky bujonu (dle množství vody), na kostičky nakrájené brambory, čerstvý česnek a vařím.
-
Když brambory změknou, vylovím si je a odložím na talířek. Do vývaru přidám čerstvý nebo mražený špenát, který chvíli povařím, následně ho rozmixuji. Vyndané brambory vrátím. Kdo chce, může rozmixovat i s bramborami, které polévku zároveň zahustí.
-
Já zahušťuji kukuřičnou moukou, kterou si rozpustím ve studené vodě a pomalu vmíchám. (Kukuřičnou mouku stačí přivést jen k varu).
-
Přisypu sušenou cibuli, přidám trochu smetany přímo do hrnce a zbytek vmíchám až na talíři.
Dobrou chuť!