dne

Veganské špízy

Veganské špízy jsou rychle hotové a opravdu moc dobré. Když jsem po manželovi chtěla, aby si vybral mezi masovými a těmito, tak mi řekl, že je to těžké. Takže veganské špízy si nevedou zle, ba naopak. Je to dobrota.

Marinádu si dolaďte podle své chuti. S pořádnou náloží (čerstvého) zázvoru a česneku mohou mít špízy pořádné grády. 🙂

Veganský špíz přelitý rostlinnou majonézou
Veganský špíz přelitý rostlinnou majonézou

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut

Recept:

Na špejli:

  • 1 balení uzeného tofu
  • cca 2 ks cibule (střední velikosti)
  • cca 8 ks žampiónů (menších)
  • 1 ks papriky (zelené nebo červené)
  • 1 ks cukety (menší velikosti)
  • cca 10 ks cherry rajčátek

Marináda:

  • sójová omáčka Tamari
  • datlový sirup
  • česnek (sušený nebo čerstvý)
  • zázvor (sušený nebo čerstvý)

Postup:

  1. Tofu pokrájíme na větší kostky. Oloupanou cibuli si rozebereme na plátky a žampióny pokrájíme na čtvrtky. Papriku podélně rozřízneme, vyndáme jadřinec a pokrájíme ji na větší kousky. Cuketu nakrájíme na kolečka cca 2 cm silná.

  2. Předehřejeme si troubu na cca 180 °C stupňů.

  3. Všechnu zeleninu, žampióny a tofu si podle chuti a na střídačku napíchneme na špejli či jehlu na špízy.

  4. Hotové špízy potřeme olivovým olejem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na cca 15 minut.

  5. V této době si připravíme marinádu smícháním všech uvedených ingrediencí. Sójová omáčka jako základ a ostatní přidáme podle chuti.

  6. Po 15 minutách špízy vyndáme z trouby a potřeme připravenou marinádou. Tofu klidně vynecháme, protože už je ochucené.

  7. Špízy vložíme znovu do trouby a dopečeme ještě dalších cca 10 minut podle trouby. Dáváme pozor, aby se zbytečně nespálily.

  8. Podáváme bud samotné nebo přelité rostlinnou majonézou. Doplnit můžeme pečivem nebo pečeným bramborem.

Tisk