Veganské špízy
Veganské špízy jsou rychle hotové a opravdu moc dobré. Když jsem po manželovi chtěla, aby si vybral mezi masovými a těmito, tak mi řekl, že je to těžké. Takže veganské špízy si nevedou zle, ba naopak. Je to dobrota.
Marinádu si dolaďte podle své chuti. S pořádnou náloží (čerstvého) zázvoru a česneku mohou mít špízy pořádné grády. 🙂
Recept:
Na špejli:
- 1 balení uzeného tofu
- cca 2 ks cibule (střední velikosti)
- cca 8 ks žampiónů (menších)
- 1 ks papriky (zelené nebo červené)
- 1 ks cukety (menší velikosti)
- cca 10 ks cherry rajčátek
Marináda:
- sójová omáčka Tamari
- datlový sirup
- česnek (sušený nebo čerstvý)
- zázvor (sušený nebo čerstvý)
Postup:
-
Tofu pokrájíme na větší kostky. Oloupanou cibuli si rozebereme na plátky a žampióny pokrájíme na čtvrtky. Papriku podélně rozřízneme, vyndáme jadřinec a pokrájíme ji na větší kousky. Cuketu nakrájíme na kolečka cca 2 cm silná.
-
Předehřejeme si troubu na cca 180 °C stupňů.
-
Všechnu zeleninu, žampióny a tofu si podle chuti a na střídačku napíchneme na špejli či jehlu na špízy.
-
Hotové špízy potřeme olivovým olejem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na cca 15 minut.
-
V této době si připravíme marinádu smícháním všech uvedených ingrediencí. Sójová omáčka jako základ a ostatní přidáme podle chuti.
-
Po 15 minutách špízy vyndáme z trouby a potřeme připravenou marinádou. Tofu klidně vynecháme, protože už je ochucené.
-
Špízy vložíme znovu do trouby a dopečeme ještě dalších cca 10 minut podle trouby. Dáváme pozor, aby se zbytečně nespálily.
-
Podáváme bud samotné nebo přelité rostlinnou majonézou. Doplnit můžeme pečivem nebo pečeným bramborem.