dne

Bramboráky s cuketou

Bramboráky jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Ovšem s cuketou je výživově posuneme na vyšší level. Cuketa je oproti bramborám vhodná při dietě, přirozeně detoxikuje organismus a protože není potřeba ji dlouho tepelně upravovat (jí se i zasyrova), tak ji do bramboráků můžeme nastrouhat nahrubo.

Jestliže nejste ready se smaženou přípravou na pánvi, tak je upečte v troubě.

Bramboráky s cuketou
Bramboráky s cuketou na olivovém oleji zdobené čerstvou petrželkou

Čas na přípravu 12 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 27 minut

Recept:

  • 1 ks menší cukety (300 – 400g)
  • cca 5 ks středně velkých brambor
  • cca 50 g hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)
  • 2 ks vajec (velikosti M nebo L)
  • cca 3 stroužky česneku (nejlépe čerstvého)
  • sůl (podle chuti)
  • cca 1 hrst sušené majoránky (množství dle chuti)
  • pepř (nemusí být)
  • olivový olej dezodorizovaný – snese vyšší teploty (nebo použijeme ghí, sádlo)

Postup:

  1. Cuketu i brambory omyjeme a u brambor oloupeme slupku. (U cukety je potřeba loupat slupku jen u velkých a přerostlých kusů).

  2. Cuketu nastrouháme do mísy nahrubo a brambory najemno. Osolíme a necháme chvilku odstát (tzv. vypotit). Po té důkladně vymačkáme (a vylijeme) přebytečnou vodu.

  3. Když jsou brambory a cuketa zbaveny vody, tak přidáme česnek, rozmíchaná vajíčka, mouku, majoránku, (pepř) a dobře promícháme.

  4. Na rozehřáté pánvi s olivovým olejem tvoříme lžící tenčí placky (menší velikosti). Z uvedeného množství bylo asi 8 bramboráčků. Smažíme z každé strany dozlatova.

Tisk