dne

Rychlé hrachové pyré

Tohle pyré je rychlé, protože je ze žlutého hrachu půleného. Stačí ho předem namočit jen na hodinu, po té vodu vyměnit a vařit cca 35- 45 minut do změknutí.

Chuťově je žlutý hrách méně sladký než zelený. Když jsem doma předložila žluťoučké pyré, tak všichni baštili v domnění, že je to nějaká ochucená bramborová kaše. 🙂 Výborné je i bez "masových" vylepšení, což ocení Ti, kteří masu neholdují. Kdo však maso rád, přidá k pyré kvalitní párek či klobásu.

Rychlé hrachové pyré
Hrachové pyré doplněné kvalitními párky

Čas na přípravu 1 hodina
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina 40 minut

Recept:

  • 500 g žlutého hrachu půleného
  • 1 ks velká cibule (např. červená)
  • 1/2 ks pórku (můžeme nahradit cibulí)
  • 1/2 ks červené kapie (můžeme vynechat)
  • kvalitní tuk (olivový olej, ghí, sádlo)
  • cca 3 lžíce lahůdkového droždí (zvýrazní chuť pokrmu)
  • cca 3 stroužky česneku (množství podle jeho síly)
  • sůl (dle chuti)
  • kvalitní uzenina (nemusí být nebo ji nahradíme rostlinnou alternativou)

Postup:

  1. Žlutý půlený hrách připravujeme podle návodu (nebo info viz výše).

  2. V mezičase očistíme a nakrájíme na menší kousky cibuli a pórek. Na pánvi si rozehřejeme tuk a cibulku s pórkem na něm osmahneme dozlatova. V průběhu smažení nebo před koncem přidáme ještě na malé kousky pokrájenou půlku kapie. (Případně kvalitní párky, aby se prohřály a rozvoněly).

  3. Uvařený hrách zkontrolujeme a pokud jsme neodhadli množství vody, přebytečnou vodu slijeme. Následně hrách dobře rozmixujeme např. tyčovým mixérem. Vzniklé pyré dochutíme dle potřeby česnekem, lahůdkovým droždím a solí.

  4. Ochucené hrachové pyré rozprostřeme na talíř, polijeme olivovým olejem a doplníme štědrou porcí cibulkovo-pórkovo-paprikové směsi.

TIP:

  1. Jestliže chcete chuť pyré "vytunit", přidejte pár lžic sojové omáčky Tamari. Nicméně potom opatrně s dosolením.

Tisk