Tohle pyré je rychlé, protože je ze žlutého hrachu půleného. Stačí ho předem namočit jen na hodinu, po té vodu vyměnit a vařit cca 35- 45 minut do změknutí.
Chuťově je žlutý hrách méně sladký než zelený. Když jsem doma předložila žluťoučké pyré, tak všichni baštili v domnění, že je to nějaká ochucená bramborová kaše. :-) Výborné je i bez "masových" vylepšení, což ocení Ti, kteří masu neholdují. Kdo však maso rád, přidá k pyré kvalitní párek či klobásu.
Žlutý půlený hrách připravujeme podle návodu (nebo info viz výše).
V mezičase očistíme a nakrájíme na menší kousky cibuli a pórek. Na pánvi si rozehřejeme tuk a cibulku s pórkem na něm osmahneme dozlatova. V průběhu smažení nebo před koncem přidáme ještě na malé kousky pokrájenou půlku kapie. (Případně kvalitní párky, aby se prohřály a rozvoněly).
Uvařený hrách zkontrolujeme a pokud jsme neodhadli množství vody, přebytečnou vodu slijeme. Následně hrách dobře rozmixujeme např. tyčovým mixérem. Vzniklé pyré dochutíme dle potřeby česnekem, lahůdkovým droždím a solí.
Ochucené hrachové pyré rozprostřeme na talíř, polijeme olivovým olejem a doplníme štědrou porcí cibulkovo-pórkovo-paprikové směsi.
Jestliže chcete chuť pyré "vytunit", přidejte pár lžic sojové omáčky Tamari. Nicméně potom opatrně s dosolením.