Go Back
Tisk

Rychlé hrachové pyré

Tohle pyré je rychlé, protože je ze žlutého hrachu půleného. Stačí ho předem namočit jen na hodinu, po té vodu vyměnit a vařit cca 35- 45 minut do změknutí.

Chuťově je žlutý hrách méně sladký než zelený. Když jsem doma předložila žluťoučké pyré, tak všichni baštili v domnění, že je to nějaká ochucená bramborová kaše. :-) Výborné je i bez "masových" vylepšení, což ocení Ti, kteří masu neholdují. Kdo však maso rád, přidá k pyré kvalitní párek či klobásu.

Čas na přípravu 1 hodina
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina 40 minut

Ingrediance

  • 500 g žlutého hrachu půleného
  • 1 ks velká cibule např. červená
  • 1/2 ks pórku můžeme nahradit cibulí
  • 1/2 ks červené kapie můžeme vynechat
  • kvalitní tuk olivový olej, ghí, sádlo
  • cca 3 lžíce lahůdkového droždí zvýrazní chuť pokrmu
  • cca 3 stroužky česneku množství podle jeho síly
  • sůl dle chuti
  • kvalitní uzenina nemusí být nebo ji nahradíme rostlinnou alternativou

Postup

  1. Žlutý půlený hrách připravujeme podle návodu (nebo info viz výše).

  2. V mezičase očistíme a nakrájíme na menší kousky cibuli a pórek. Na pánvi si rozehřejeme tuk a cibulku s pórkem na něm osmahneme dozlatova. V průběhu smažení nebo před koncem přidáme ještě na malé kousky pokrájenou půlku kapie. (Případně kvalitní párky, aby se prohřály a rozvoněly).

  3. Uvařený hrách zkontrolujeme a pokud jsme neodhadli množství vody, přebytečnou vodu slijeme. Následně hrách dobře rozmixujeme např. tyčovým mixérem. Vzniklé pyré dochutíme dle potřeby česnekem, lahůdkovým droždím a solí.

  4. Ochucené hrachové pyré rozprostřeme na talíř, polijeme olivovým olejem a doplníme štědrou porcí cibulkovo-pórkovo-paprikové směsi.

TIP:

  1. Jestliže chcete chuť pyré "vytunit", přidejte pár lžic sojové omáčky Tamari. Nicméně potom opatrně s dosolením.

Poznámka k receptu

Rychlé hrachové pyré
Hrachové pyré doplněné kvalitními párky