dne

Kynutý závin s tvarohem a hruškami

Kynutý závin je mňamka. U nás mizí snad ještě rychleji, než klasické Honzovi buchty. Náplň dávám podle sezóny a chuti. Dělávám ho třeba jen s ovocem, a nebo tvarohovou náplň nahradím makovou. K máku samozřejmě skvěle ladí švestky či blumy.

Nenechte se odradit dlouhou dobou přípravy. Je v něm počítaný i proces kynutí, který se obejde bez jakéhokoliv lidského přičinění. Přeji, ať se vydaří.

Kynutý závin ze špaldové mouky s tvarohem a hruškami
Ještě vlahý závin s tvarohem a hruškami

Čas na přípravu 1 hodina 10 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 1 hodina 45 minut

Recept:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky (špaldové)
  • 1 balíček sušeného droždí (na půl kila mouky)
  • cca 220 ml vlažného mléka (nebo rostlinného nápoje)
  • cca 50 ml olivového oleje (panenského nebo dezodorizovaného)
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli (himalájská nebo mořská)

Tvarohová náplň:

  • cca 2 balení tvarohu (jakéhokoli)
  • třtinový cukr (dle chuti, ale spíše méně)
  • kokos strouhaný (množství dle preferencí)
  • hrst rozinek (brusinek apod.)

Dále:

  • 1 ks vejce na potření (od šťastných slepiček)
  • hrušky (nebo jiné ovoce, množství dle velikosti)

Postup:

  1. Do mouky vmícháme sušené droždí a přidáme další ingredience. Vlažné mléko přiléváme až na konec a množství dle savosti mouky. Je potřeba, aby vzniklo kompaktní a vláčné těsto (bochánek). Těsto propacujeme buď ručně nebo v robotu. Když máme těsto hotové, necháme ho pod útěrkou v míse kynout cca 1 až 1,5 hodiny.

  2. Než těsto vykyne, připravíme si náplň. Tvarohy smícháme s cukrem, rozinkami a kokosem. Rozinky a kokos použijeme proto, abychom nedávali mnoho cukru. Ještě také počítáme se sladkými hruškami. Cukrem tedy sladíme skromně.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na silnější plát, aby se nám při manipulaci netrhal. Natřeme ho tvarohovou náplní, ale ne až k okrajům (budeme je překládat). Posypeme pokrájenými hruškami, kraje přeložíme a dobře uzavřeme. Plát stočíme a vzniklý závin přeneseme na plech s pečícím papírem.

  4. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme sezamovým semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 minut.

Tisk