Rychlé hrachové pyré
Tohle pyré je rychlé, protože je ze žlutého hrachu půleného. Stačí ho předem namočit jen na hodinu, po té vodu vyměnit a vařit cca 35- 45 minut do změknutí.
Chuťově je žlutý hrách méně sladký než zelený. Když jsem doma předložila žluťoučké pyré, tak všichni baštili v domnění, že je to nějaká ochucená bramborová kaše. 🙂 Výborné je i bez "masových" vylepšení, což ocení Ti, kteří masu neholdují. Kdo však maso rád, přidá k pyré kvalitní párek či klobásu.
Recept:
- 500 g žlutého hrachu půleného
- 1 ks velká cibule (např. červená)
- 1/2 ks pórku (můžeme nahradit cibulí)
- 1/2 ks červené kapie (můžeme vynechat)
- kvalitní tuk (olivový olej, ghí, sádlo)
- cca 3 lžíce lahůdkového droždí (zvýrazní chuť pokrmu)
- cca 3 stroužky česneku (množství podle jeho síly)
- sůl (dle chuti)
- kvalitní uzenina (nemusí být nebo ji nahradíme rostlinnou alternativou)
Postup:
-
Žlutý půlený hrách připravujeme podle návodu (nebo info viz výše).
-
V mezičase očistíme a nakrájíme na menší kousky cibuli a pórek. Na pánvi si rozehřejeme tuk a cibulku s pórkem na něm osmahneme dozlatova. V průběhu smažení nebo před koncem přidáme ještě na malé kousky pokrájenou půlku kapie. (Případně kvalitní párky, aby se prohřály a rozvoněly).
-
Uvařený hrách zkontrolujeme a pokud jsme neodhadli množství vody, přebytečnou vodu slijeme. Následně hrách dobře rozmixujeme např. tyčovým mixérem. Vzniklé pyré dochutíme dle potřeby česnekem, lahůdkovým droždím a solí.
-
Ochucené hrachové pyré rozprostřeme na talíř, polijeme olivovým olejem a doplníme štědrou porcí cibulkovo-pórkovo-paprikové směsi.
TIP:
-
Jestliže chcete chuť pyré "vytunit", přidejte pár lžic sojové omáčky Tamari. Nicméně potom opatrně s dosolením.