dne

Bílá zelňačka vhodná i pro děti

Kvašené zelí je náramně zdravé. Obsahuje mimo jiné hlavně vitamín C a prospěšné probiotické bakterie. U nás doma máme rádi červenou i bílou zelňačku. Je pravda, že do bílé zelňačky nedávám nic masového, ale namísto toho z ní udělám kalorickou bombu s pořádně tučnou smetanou. 🙂 Dříve jsem ji hodně vařila jen s rostlinnou smetanou, ale když je více tučná, je to větší lahoda a více zasytí. Výborná je v obou variantách. Když není po ruce smetana, můžeme použít i mléko. U této polévky neuvádím množství použitých ingrediencí, protože někdo má rád více brambor a méně zelí a někdo naopak. Navíc je tak jednoduchá a variabilní, že ji prakticky nelze pokazit. Polévku zahušťuji kukuřičnou moukou, a tím je polévka bez lepku. Někdo preferuje na zahuštění na jemno strouhaný brambor, což je také super.

Bílá zelňačka vhodná i pro děti

RECEPT

Ingredience:

  • bio brambory
  • domácí nebo bio kysané zelí dle sezóny
  • bio kostky zeleninového bujonu
  • bio hladká kukuřičná mouka
  • tučná bio smetana ke šlehání (nebo nahradíme rostlinnou)
  • zelená nať sibiřské cibule
  • když nestačí kyselost zelí přikyselíme Umeoctem
  • bio kmín (nemusí být, záleží na ochuceném zelí)

Postup

1. Brambory umyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě se zeleninovým bujonem. Brambory musí být do měkka.

2. Kysané zelí si dáme do cedníku a vymačkáme z něho přebytečnou vodu. Pokud je hodně kyselé, tak ho malinko propláchneme vodou a vložíme do polévky. Zelí dlouho nevaříme, aby nepřišlo o cenné vitamíny. Přidáme do polévky smetanu a ve skleničce si dobře rozmícháme kukuřičnou mouku s trochou studené vody. Vzniklou směs nalijeme do polévky (zkusíme pro začátek třeba 2 PL mouky a pokud bude polévka stále řídká, přidáváme do jejího zhoustnutí). Počkáme až se polévka začne znovu vařit. Když je dost hustá, vypneme ji.

3. Polévku ochutnáme. V případě potřeby ji dokyselíme zmiňovaným Umeoctem nebo dosolíme a posypeme krájenou cibulkou. Můžeme také dozdobit bio kuličkami do polévky, které všichni milují. Dobrou chuť.

♥ Jaký je nejlepší zdroj kysaného zelí?
Kysané zelí, které běžně zakoupíme je už chemicky konzervováno či jinak upraveno. Většinou neobsahuje vitamín C ani bakterie mléčného kvašení. Je tedy skvělé naložit si svoje zelí, a nebo sehnat nějaké, které je opravdu kvalitní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.