dne

Polévka s vločkovými knedlíčky

Obzvláště v zimě krásně zahřeje jakákoliv polévka. Nejlepší službu našemu tělu udělají zejména vývary. Připravte si poctivý zeleninový vývar a doplňte ho vločkovými knedlíčky a olivovým olejem. Přesvědčte se, že i bez masa vám může jídlo chutnat.

Kdo chce připravit knedlíčky bez lepku, tak sáhne po ovesných vločkách z certifikovaného bezlepkového ovsa nebo po vločkách z pohanky.

Polévka s vločkovými knedlíčky
Polévka s vločkovými knedlíčky

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut

Recept:

  • 1,25 l vody
  • kořenová zelenina (2 mrkve, 1 menší celer, 1 petržel)
  • 1 ks menší cibule
  • 2-3 ks bobkových listů
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl (dle chuti)

Knedlíčky:

  • cca 6 lžic vloček (ovesné jemné nebo pohankové)
  • 1 ks vejce (od šťastných slepiček)
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1-2 stroužky česneku (podle chuti)
  • ½ lžičky soli (himalájská, mořská)
  • nasekaná petrželka (dle chuti)

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na středně velké kusy. Cibuli také očistíme a omyjeme. Dáme vše do hrnce (cibuli vcelku) a zalijeme 1,25 litrem vody. Přidáme koření a osolíme. Vaříme cca 40 minut.

  2. V mezičase si připravíme knedlíčky. V míse rozšleháme vajíčko, přidáme lahůdkové droždí, prolisovaný česnek a perželku. Promícháme a vsypeme vločky. Necháme odpočinout než se vývar dovaří.

  3. Když je vývar hotový (cibuli můžeme vyjmout), tak z připraveného těsta utvoříme (mokrýma) rukama knedlíčky. Opatrně je do vývaru vložíme a přidáme olivový olej. Knedlíčky vaříme společně s vývarem do doby než vyplavou na povrch.

  4. Hotovu polévku dozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

  5. TIP:

    Kořenovou zeleninu můžete na samém začátku osmahnout na oleji a tím více podtrhnout chuť vývaru. Potom samozřejmě už olej do polévky nepřidáváme.

Tisk