Polévka s vločkovými knedlíčky
Obzvláště v zimě krásně zahřeje jakákoliv polévka. Nejlepší službu našemu tělu udělají zejména vývary. Připravte si poctivý zeleninový vývar a doplňte ho vločkovými knedlíčky a olivovým olejem. Přesvědčte se, že i bez masa vám může jídlo chutnat.
Kdo chce připravit knedlíčky bez lepku, tak sáhne po ovesných vločkách z certifikovaného bezlepkového ovsa nebo po vločkách z pohanky.
Recept:
- 1,25 l vody
- kořenová zelenina (2 mrkve, 1 menší celer, 1 petržel)
- 1 ks menší cibule
- 2-3 ks bobkových listů
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl (dle chuti)
Knedlíčky:
- cca 6 lžic vloček (ovesné jemné nebo pohankové)
- 1 ks vejce (od šťastných slepiček)
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1-2 stroužky česneku (podle chuti)
- ½ lžičky soli (himalájská, mořská)
- nasekaná petrželka (dle chuti)
Postup:
-
Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na středně velké kusy. Cibuli také očistíme a omyjeme. Dáme vše do hrnce (cibuli vcelku) a zalijeme 1,25 litrem vody. Přidáme koření a osolíme. Vaříme cca 40 minut.
-
V mezičase si připravíme knedlíčky. V míse rozšleháme vajíčko, přidáme lahůdkové droždí, prolisovaný česnek a perželku. Promícháme a vsypeme vločky. Necháme odpočinout než se vývar dovaří.
-
Když je vývar hotový (cibuli můžeme vyjmout), tak z připraveného těsta utvoříme (mokrýma) rukama knedlíčky. Opatrně je do vývaru vložíme a přidáme olivový olej. Knedlíčky vaříme společně s vývarem do doby než vyplavou na povrch.
-
Hotovu polévku dozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
-
TIP:
Kořenovou zeleninu můžete na samém začátku osmahnout na oleji a tím více podtrhnout chuť vývaru. Potom samozřejmě už olej do polévky nepřidáváme.