dne

Pečené brambory s batáty a jogurtový dip

Jídlo jako jsou pečené brambory se u nás nikdy neomrzí. Variant je opravdu hodně, takže ho připravuji často. Ani ekonomicky není nijak nákladné. Když se navíc přidají batáty a zelenina, je plné barev a tudíž pastva pro oči.

Recept:

Ingerdience na pečené brambory

  • 2 kg brambory (množství je závislé na počtu strávníků)
  • batáty (zde množství podle osobních preferencí, jelikož jsou sladké)
  • himalájská sůl (čistá nebo bylinková)
  • římský kmín mletý (nemusí být)
  • sušené celerové lístky (můžeme nahradit pažitkou nebo vynechat)
  • zastudena lisovaný olej (olivový, sezamový apod.)

Ingredience na jogurtový dip

  • 500 g velký bílý jogurt (dobře poslouží i zakysaná smetana)
  • rukola, lístky jarních salátů (pro změnu pokrájená rajčata, paprika apod.)
  • sušené lahůdkové droždí
  • himalájská sůl (nebo sušená zelenina se solí)
  • česnek (nemusí být)

Postup:

  1. Troubu necháme předehřát na 200 °C. Brambory i batáty očistíme. Můžeme a nemusíme loupat (dle jejich kvality nebo zvyků), nakrájíme na menší kousky nebo na tenčí kolečka a utěrkou dosušíme.

  2. Plech vyložíme pečícím papírem a kousky brambor a batátů stejnoměrně poklademe, osolíme a posypeme římským kmínem. S ním to nepřeháníme, protože je hodně aromatický.

  3. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut (můžeme i bez oleje nasucho nebo potřené olivovým olejem). Brambory ani batáty neobracíme, ale hlídáme a případně v průběhu pečení teplotu snížíme. Pečeme dozlatova. Po vyndání z trouby je zasypeme sušenými celerovými lístky a v případě pečení na sucho zakápneme olejem. Tato varianta je šetrnější pro olivový olej, který sice snese vysoké teploty, ale nejhodnotnější je samozřejmě za studena.

  4. Jogurt (zakysanou smetanu) dochutíme, smícháme s lístky salátu a rukolou. Podáváme k hotovým pečeným bramborám a batátům. Mňam.

Tisk