Go Back
Tisk

Pečené brambory s batáty a jogurtový dip

Jídlo jako jsou pečené brambory se u nás nikdy neomrzí. Variant je opravdu hodně, takže ho připravuji často. Ani ekonomicky není nijak nákladné. Když se navíc přidají batáty a zelenina, je plné barev a tudíž pastva pro oči.

Ingrediance

Ingerdience na pečené brambory

  • 2 kg brambory množství je závislé na počtu strávníků
  • batáty zde množství podle osobních preferencí, jelikož jsou sladké
  • himalájská sůl čistá nebo bylinková
  • římský kmín mletý nemusí být
  • sušené celerové lístky můžeme nahradit pažitkou nebo vynechat
  • zastudena lisovaný olej olivový, sezamový apod.

Ingredience na jogurtový dip

  • 500 g velký bílý jogurt dobře poslouží i zakysaná smetana
  • rukola, lístky jarních salátů pro změnu pokrájená rajčata, paprika apod.
  • sušené lahůdkové droždí
  • himalájská sůl nebo sušená zelenina se solí
  • česnek nemusí být

Postup

  1. Troubu necháme předehřát na 200 °C. Brambory i batáty očistíme. Můžeme a nemusíme loupat (dle jejich kvality nebo zvyků), nakrájíme na menší kousky nebo na tenčí kolečka a utěrkou dosušíme.

  2. Plech vyložíme pečícím papírem a kousky brambor a batátů stejnoměrně poklademe, osolíme a posypeme římským kmínem. S ním to nepřeháníme, protože je hodně aromatický.

  3. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut (můžeme i bez oleje nasucho nebo potřené olivovým olejem). Brambory ani batáty neobracíme, ale hlídáme a případně v průběhu pečení teplotu snížíme. Pečeme dozlatova. Po vyndání z trouby je zasypeme sušenými celerovými lístky a v případě pečení na sucho zakápneme olejem. Tato varianta je šetrnější pro olivový olej, který sice snese vysoké teploty, ale nejhodnotnější je samozřejmě za studena.

  4. Jogurt (zakysanou smetanu) dochutíme, smícháme s lístky salátu a rukolou. Podáváme k hotovým pečeným bramborám a batátům. Mňam.

Poznámka k receptu