dne

Žitné celozrnné těstoviny s bílou fazolí

Těstoviny jsou báječná věc, která je jako stvořená přesně pro ty chvíle, kdy se člověku nechce složitě vyvařovat. Žitné celozrnné těstoviny více zasytí, ale ne každý je může. Naštěstí dnes je doba natolik pokročilá, že i ti lidé, kteří nemohou lepek, mohou těstoviny bez lepku v pohodě zakoupit. Lze tedy kombinovat a vymýšlet skvělá těstovinová jídla donekonečna. 🙂

 

RECEPT

Ingredience:

  • balíček bio celozrnných žitných těstovin (podle počtu strávníků)
  • konzerva bílých fazolí bio
  • bio rajčatová passata (podle množství a chuti) já dala 350 g -půlku
  • 1 PL bio Misa (nejlépe nepasterované), které rozmícháme v troše vody
  • 1 bio paprika
  • 1 větší nebo 2 menší najemno nastrouhané bio mrkve
  • 1 -2 lžičky sladké bio mleté papriky
  • bio bazalka, celerové lístky
  • bio cibule sušená mletá 1-2 lžičky nebo 1 syrová (menší) opečená dozlatova
  • bio sezamový olej
  • sušené lahůdkové droždí
  • bio sypký zeleninový vývar Würzl

Postup:

1. Těstoviny uvaříme podle návodu a slijeme.

2. Připravíme si hrnec přiměřené velikosti na ostatní ingredience. Myslíme na to, že miso by se mělo pár minut vařit (max. 4 minuty!). Dáme ho budˇvařit hned a ostatní ingredience přimícháme až pak (budeme je mít v syrovém stavu) nebo pokud chceme, můžeme prohřát vše dohromady. Miso však nevaříme déle, protože bychom přišli o enzymy a další cenné látky v něm obsažené. Množství ingrediencí je na každém. Kdo má např. rád více cibule, tak přidá. Kdo nemusí moc fazole, tak nedá celou konzervu. 🙂

3. Sypkým Wurzlem a sušeným lahůdkovým droždím dochutíme.

4. Vzniklou směs promícháme s těstovinami.

5. Dozdobíme salátem a čerstvým kozím sýrem.

♥ Proč používat miso?
Už v roce 1981 vědečtí pracovníci v Japonsku zjistili, že ti lidé, kteří pravidelně konzumovali miso polévky, měli výrazně menší výskyt některých forem rakoviny a srdečních onemocnění. Stejně jako kvalitní jogurt je nepasterované miso bohatým zdrojem enzymů a napomáhá trávení. Zlepšuje kvalitu krve (důležité pro lidi s leukémií či anémií) a snižuje cholesterol. Dále miso ruší působení některých karcinogenů a negativní účinek radioaktivního záření. Dokáže neutralizovat i účinek špatného ovzduší. Obsahuje vitamíny, minerály a je zdrojem esenciálních aminokyselin, co víc si ještě přát?