Kynutý závin s tvarohem a hruškami
Kynutý závin je mňamka. U nás mizí snad ještě rychleji, než klasické Honzovi buchty. Náplň dávám podle sezóny a chuti. Dělávám ho třeba jen s ovocem, a nebo tvarohovou náplň nahradím makovou. K máku samozřejmě skvěle ladí švestky či blumy.
Nenechte se odradit dlouhou dobou přípravy. Je v něm počítaný i proces kynutí, který se obejde bez jakéhokoliv lidského přičinění. Přeji, ať se vydaří.
Recept:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky (špaldové)
- 1 balíček sušeného droždí (na půl kila mouky)
- cca 220 ml vlažného mléka (nebo rostlinného nápoje)
- cca 50 ml olivového oleje (panenského nebo dezodorizovaného)
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka soli (himalájská nebo mořská)
Tvarohová náplň:
- cca 2 balení tvarohu (jakéhokoli)
- třtinový cukr (dle chuti, ale spíše méně)
- kokos strouhaný (množství dle preferencí)
- hrst rozinek (brusinek apod.)
Dále:
- 1 ks vejce na potření (od šťastných slepiček)
- hrušky (nebo jiné ovoce, množství dle velikosti)
Postup:
-
Do mouky vmícháme sušené droždí a přidáme další ingredience. Vlažné mléko přiléváme až na konec a množství dle savosti mouky. Je potřeba, aby vzniklo kompaktní a vláčné těsto (bochánek). Těsto propacujeme buď ručně nebo v robotu. Když máme těsto hotové, necháme ho pod útěrkou v míse kynout cca 1 až 1,5 hodiny.
-
Než těsto vykyne, připravíme si náplň. Tvarohy smícháme s cukrem, rozinkami a kokosem. Rozinky a kokos použijeme proto, abychom nedávali mnoho cukru. Ještě také počítáme se sladkými hruškami. Cukrem tedy sladíme skromně.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na silnější plát, aby se nám při manipulaci netrhal. Natřeme ho tvarohovou náplní, ale ne až k okrajům (budeme je překládat). Posypeme pokrájenými hruškami, kraje přeložíme a dobře uzavřeme. Plát stočíme a vzniklý závin přeneseme na plech s pečícím papírem.
-
Závin potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme sezamovým semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 35 minut.