Celozrnný kynutý špaldový koláč
Celozrnné kynuté těsto peču ráda, takříkajíc od oka. Když vyběhne kvásek, tak s kvalitní moukou už není moc co zkazit. Ovšem počítejte, že nebude tolik nadýchaný jako z bílé mouky.
RECEPT
Ingredience na kynuté těsto: (jeden plech)
- 500 g bio celozrnné špaldové jemně mleté
- 0,5 dcl bio olivového oleje (může být i rozpuštěné bio máslo, bio ghí) a 1 PL bio lněných semínek (můžeme vynechat)
- 2-3 PL bio melasy a necelá 1 PL bio třtinového cukru (poměry podle chuti a zvyku na sladké)
- 25 g bio čerstvého droždí (nebo sušené)
- 1 bio žloutek nebo od šťastných domácích slepiček (můžeme vynechat)
- půl lžičky (himalájské) soli
- cca 250 ml vlažného bio mléka (nebo bio rostlinného nápoje)
Ingredience na náplň:
- 2 bio tvarohy (používám tučné a podle potřeby lehce dosladím)
- 1 menší sklenice kvalitní (bio nebo domácí) rakytníkové marmelády (náplň může být s povidly, ovocem, makovou nádivkou atd.)
Ingredience na drobenku: (umíchat tak, aby vznikly drobné žmolky, takže stylem „přiměřeně, přiměřeně“ :))
- 5 PL bio mouky
- 2-3 PL bio třtinový cukr
- 1-2 PL bio rozpuštěné máslo (nebo bio kvalitní olej)
Postup:
1. Připravíme si kvásek z 1 lžíce cukru (medu), 100 ml teplého mléka (ne horké), asi 1 lžíce mouky a rozdrobeného droždí (používám Rapunzel). Lehce promícháme a necháme v teple vyběhnout.
2. Do mísy dáme mouku, případně žloutek, „cukr“, vzešlý kvásek, tuk a sůl. Postupně přidáváme mléko a hnětením vypracujeme těsto (cca 10 minut). Poprášíme moukou a necháme kynout někde v teploučku pod utěrkou, aby neosychalo. Bude kynout podle teploty prostředí, ale každopádně by mělo zdvojnásobit svůj objem. (cca 1 hodina)
3. Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme kvalitním tukem a těsto na něj položíme a upravíme. Můžeme si pomoci navlhčenými prsty.
4. Dáme náplň a rovnoměrně posypeme drobenkou.
5. Pečeme v horkovzdušné troubě při 180 stupních cca 30 minut dle použitých surovin.