Kynuté těsto na buchty i koláče
Univerzální těsto na zdravé buchty a koláče. Špaldová bílá mouka míchaná s celozrnnou (lze udělat i jen celozrnné, ale těsto tolik nenakyne, bude tím ještě těžší), drobenka je z vloček a tvarohová náplň doplněná v koláčích borůvkami. Buchty nejsou potřené žádným tukem, ale zato jsou s drobenkou, aby byly bohatší. Krásnou barvu vytvořila melasa z kvalitního třtinového cukru. Jestli chcete upéct oboje (buchty a koláče), zdvojnásobte množství.
Recept:
Těsto:
- 250 g hladké mouky (špaldová)
- 250 g celozrnné mouky (špaldová)
- 50 g třtinového cukru
- cca 50 g tuku (sádlo, ghí nebo olej)
- 1/2 ks bio citronu (jen nastrouhaná kůra z něj)
- 1/2 lžičky mleté vanilky (nebo vanilkový cukr)
- 1/2 lžičky soli
- cca 250 g mléka nebo rostlinného nápoje (vlažné)
Kvásek z droždí:
- cca 100 ml vlažné vody
- 1/2 PL cukru (třtinový)
- 1 PL mouky (nemusí být)
- 1/2 kostičky čerstvého droždí
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- 1 hrst rozinek (nebo brusinek)
- třtinový cukr (množství podle chuti)
Drobenka:
- cca 200 g ovesných vloček (lze namíchat s polohrubou nebo hrubou moukou)
- 80 g tuku (máslo, ghí, sádlo, olej)
- cukr třtinový (podle chuti)
Postup:
Příprava kvásku:
-
Do hrnečku dáme vlažnou (ne horkou) vodu, přidáme cukr, mouku, rozdrobíme droždí a metličkou nebo lžičkou opatrně rozmícháme. V teple necháme vzejít kvásek. Po cca 10-15 minutách kvásek zvětší objem a bude plný pěkných bublin.
-
TIP:
Můžeme si ušetřit čas a použít sušené aktivní droždí.
Příprava těsta na kynutí:
-
Všechny ingredience na těsto dáme do mísy. Přidáme vzešlý kvásek. Množství (vlažného ne horkého) mléka určuje savost mouky (celozrnná saje více) a dobře hněteme v kompaktní (soudržné) těsto asi 10 minut.
-
Necháme těsto v míse, zakryjeme ho utěrkou a v teple necháme kynout cca 1 až 1,5 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
-
Po vykynutí si těsto opatrně přendáme na vál, lehce posypaný polohrubou moukou. Rukama ještě těsto trochu zpracujeme. Z těsta si po té rozválíme obdélníkový plát silný cca 1 cm.
Na buchty plát rádýlkem nebo nožem překrájíme na úhledné čtverce. Do středu každého čtverce dáme náplň a zabalíme ho tak, že rohy povytáhneme a spojíme k sobě. Prsty utěsníme veškeré spoje. V dlaních vytvarujeme úhlednou buchtu. Spojem dolů klademe buchty do připraveného pekáčku, posypeme drobenkou a necháme je ještě cca 20 minut v teple kynout.
Na koláče může být vyválený plát silnější než 1 cm. Vykrájíme si z něj kolečka, do kterých uděláme důlek (např. dnem sklenice) na náplň. Naplníme a zasypeme drobenkou. Hotové koláče necháme na plechu ještě chvilku kynout.
Časem získáme zručnost a buchty i koláče zvládneme bez válečku. Vykynuté těsto jen zpracujeme a rozdělíme na stejné kousky. Každý pak rukama upravíme do požadovaného tvaru.
-
Buchty i koláče pečeme nejlépe na pečícím papíře při 180 °C asi 25-40 minut dle trouby. Buchty (obzvláště celozrnné) potřebují delší čas.