dne

Kynuté těsto na buchty i koláče

Univerzální těsto na zdravé buchty a koláče. Špaldová bílá mouka míchaná s celozrnnou (lze udělat i jen celozrnné, ale těsto tolik nenakyne, bude tím ještě těžší), drobenka je z vloček a tvarohová náplň doplněná v koláčích borůvkami. Buchty nejsou potřené žádným tukem, ale zato jsou s drobenkou, aby byly bohatší. Krásnou barvu vytvořila melasa z kvalitního třtinového cukru. Jestli chcete upéct oboje (buchty a koláče), zdvojnásobte množství.

Kynuté těsto na buchty i koláče
Kynuté těsto na buchty i koláče

Čas na přípravu 1 hodina 30 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 2 hodin 15 minut

Recept:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky (špaldová)
  • 250 g celozrnné mouky (špaldová)
  • 50 g třtinového cukru
  • cca 50 g tuku (sádlo, ghí nebo olej)
  • 1/2 ks bio citronu (jen nastrouhaná kůra z něj)
  • 1/2 lžičky mleté vanilky (nebo vanilkový cukr)
  • 1/2 lžičky soli
  • cca 250 g mléka nebo rostlinného nápoje (vlažné)

Kvásek z droždí:

  • cca 100 ml vlažné vody
  • 1/2 PL cukru (třtinový)
  • 1 PL mouky (nemusí být)
  • 1/2 kostičky čerstvého droždí

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 1 hrst rozinek (nebo brusinek)
  • třtinový cukr (množství podle chuti)

Drobenka:

  • cca 200 g ovesných vloček (lze namíchat s polohrubou nebo hrubou moukou)
  • 80 g tuku (máslo, ghí, sádlo, olej)
  • cukr třtinový (podle chuti)

Postup:

Příprava kvásku:

  1. Do hrnečku dáme vlažnou (ne horkou) vodu, přidáme cukr, mouku, rozdrobíme droždí a metličkou nebo lžičkou opatrně rozmícháme. V teple necháme vzejít kvásek. Po cca 10-15 minutách kvásek zvětší objem a bude plný pěkných bublin.

  2. TIP:

    Můžeme si ušetřit čas a použít sušené aktivní droždí.

Příprava těsta na kynutí:

  1. Všechny ingredience na těsto dáme do mísy. Přidáme vzešlý kvásek. Množství (vlažného ne horkého) mléka určuje savost mouky (celozrnná saje více) a dobře hněteme v kompaktní (soudržné) těsto asi 10 minut.

  2. Necháme těsto v míse, zakryjeme ho utěrkou a v teple necháme kynout cca 1 až 1,5 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

  3. Po vykynutí si těsto opatrně přendáme na vál, lehce posypaný polohrubou moukou. Rukama ještě těsto trochu zpracujeme. Z těsta si po té rozválíme obdélníkový plát silný cca 1 cm.

    Na buchty plát rádýlkem nebo nožem překrájíme na úhledné čtverce. Do středu každého čtverce dáme náplň a zabalíme ho tak, že rohy povytáhneme a spojíme k sobě. Prsty utěsníme veškeré spoje. V dlaních vytvarujeme úhlednou buchtu. Spojem dolů klademe buchty do připraveného pekáčku, posypeme drobenkou a necháme je ještě cca 20 minut v teple kynout.

    Na koláče může být vyválený plát silnější než 1 cm. Vykrájíme si z něj kolečka, do kterých uděláme důlek (např. dnem sklenice) na náplň. Naplníme a zasypeme drobenkou. Hotové koláče necháme na plechu ještě chvilku kynout.

    Časem získáme zručnost a buchty i koláče zvládneme bez válečku. Vykynuté těsto jen zpracujeme a rozdělíme na stejné kousky. Každý pak rukama upravíme do požadovaného tvaru.

  4. Buchty i koláče pečeme nejlépe na pečícím papíře při 180 °C asi 25-40 minut dle trouby. Buchty (obzvláště celozrnné) potřebují delší čas.

Tisk